Umro Joža Horvat

U devedesetsedmoj godini života u Zagrebu je umro Joža Horvat, hrvatski književnik i moreplovac.

Rođen je u Kotoribi 10. ožujka 1915. Pohađao je Filozofski fakultet, radio kao tajnik Matice hrvatske, bio urednik Kola i časopisa Republika. Pisao je romane, pripovijetke i drame, filmske scenarije, novinske članke i radiodrame. Knjige su mu prevođene na ruski, poljski, češki, slovački, mađarski, bugarski, albanski, kineski i esperanto.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih Nagrade za životno djelo Vladimir Nazor, odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Nagrade grada Zagreba...

Njegovo najpoznatije djelo je putopis Besa - brodski dnevnik nastao na temelju zapisa s putovanja jedrenjakom Besa oko svijeta. Krajem 2005. godine objavio je memoare "Svjedok prolaznosti" kao završno djelo u nizu njegovih izabranih djela.

Nakon Drugoga svjetskog rata zbog svojeg djela "Ciguli-miguli" bio je označen kao neprijatelj Partije i uklonjen iz javnog života. Ta ga je epizoda okrenula moru, i upravo su nakon njegovih plovidbi svijetom nastale njegove najbolje knjige. More je Joži znalo uzvratiti ljubav, ali i najsurovije ga kažnjavati: uzelo mu je oba sina. Ipak, ljubav je bila neuništiva. O tome je napisao: Bojim se, koga jednom pod jedrom opere more, do smrti sa sebe ne ispere sol!