Kiklop za životno djelo Mirku Kovaču

Nakon prvog kruga glasovanja za nagradu Kiklop nominirana su 34 kandidata za nagrade u 12 kategorija. Nominirani su izabrani između 163 izdanja koja je prijavilo 46 nakladnika, a drugi krug glasovanja održat će se od 29. listopada do 5. studenoga, rekla je tajnica pulskoga sajma knjiga Sa(n)jam knjige Slavica Ćurković.

Nagrada Kiklop za životno djelo ove godine dodijeljena je književniku Mirku Kovaču. Dan Kiklopa počet će 9. prosinca, kada će mu biti uručena i nagrada.

Mirko Kovač od 1991. živi u Hrvatskoj. Autor je više romana, među kojima i romana Gubilište (1962.) Kovač je uz to, poznat i kao scenarist više filmova, među kojima i filma Okupacije u 26 slika Lordana Zafranovića.

U kategoriji Leksikografsko djelo godine ove su godine bila prijavljena dva kandidata, te će se, prema Pravilniku, u toj kategoriji prvi put glasovati u drugom krugu.
U ostalim kategorijama u završnom su krugu nominacija ostala po tri kandidata za nagradu, osim u kategoriji Znanstvena knjiga godine, gdje se zbog jednakog broja glasova dva kandidata osvojenih u prvom krugu, u drugom krugu nalaze četiri prijedloga.

Objava dobitnika i svečana dodjela nagrada održat će se 9. prosinca u sklopu pulskog Sajma knjige koji se održava od 30. studenog. do 9. prosinca u Domu Hrvatskih branitelja.

Nagrada za životno djelo dodjeljuje se na prijedlog Upravnoga odbora, a druge nagrade na temelju glasovanja stručnoga biračkog tijela u kategorijama: urednik/ica godine, prozno djelo godine, debitantska knjiga godine, pjesnička zbirka godine, knjiga eseja godine, publicistička knjiga godine, znanstvena knjiga godine, slikovnica godine, knjiga godine za djecu i mladež, knjiga inozemnog autora/ice godine, prijevod godine i leksikografsko djelo godine.

Ove godine najviše prijava bilo je u kategorijama prijevod godine (26), te knjiga inozemnoga autora/ice i prozno djelo godine (25).