Pronađena najstarija grobnica Maja

Na zapadu Gvatemale, na lokaciji Tak'alik Ab'aj, pronađena je najstarija grobnica Maja. Arheolozi vjeruju da je pripadala drevnom vladaru ili vjerskom vođi koji je živio prije više od 2.000 godina. Datiranje ugljikom pokazalo je da je grobnica izgrađena između 700 i 400 godina pr. Kr. U njoj su pronađeni predmeti ukrašeni žadom i ogrlica s figurom koja ima ljudsko tijelo i glavu strvinara.

U grobnici nisu pronađene nikakve kosti, najvjerojatnije zbog toga što su se već u potpunosti raspale. Figura s glavom strvinara identificira pokopanu osobu kao "ajawa" ili vladara jer taj simbol predstavlja moć i ekonomski status i davan je samo starijim ljudima koji su uživali veliko poštovanje.

Znanstvenici vjeruju da se pokopani čovjek zvao K'utz Chman, što na jeziku Maja znači Djed Strvinar. On je bio veliki poglavica - veza između kulture Olmeka i Maja u Srednjoj Americi i prvi vođa koji je uveo elemente koji su poslije postali karakteristični za kulturu Maja, kao što je izgradnja piramida i izrada skulptura koje prikazuju kraljevsku obitelj, prenosi BBC.

Carstvo Olmeka je počelo nestajati oko 400. godine pr. Kr., dok se civilizacija Maja upravo tada počela razvijati i rasti. Maje su vladale najvećim dijelom Srednje Amerike od 250. do 800. godine, a carstvo im se prostiralo od Hondurasa do centralnog Meksika.