Završen Beogradski sajam knjiga

Zatvoren je 57. međunarodni sajam knjiga u Beogradu, ne bez razloga proglašavan najvećim takvim na području jugoistočne Europe, a po nekima i drugim najvećim takvim europskim sajmom, odmah iza frankfurtskog. Kako je rekao ministar kulture Srbije Bratislav Petković, beogradski je sajam knjiga veličanstvena manifestacija koja Srbiju postavlja na kartu Europe i svijeta.

Na ovogodišnjem je sajmu bilo oko 800 sudionika, među kojima 489 izravnih izlagača, od toga 60 iz inozemstva. Iako nešto manji od prošlogodišnjeg, i na ovogodišnjem su se sajmu izdavači potrudili osigurati ponajbolja aktualna djela srpske i strane produkcije te je sajam opet tražio od zainteresiranog posjetitelja barem dva, ako ne i tri dana za cjelovito razgledanje. U sklopu manifestacije, organiziran je niz događaja, prezentacija knjiga i autora, debata, čitanja knjiga, zanimljiivih izložbi ("Regonalna književna periodika", "Kultura ćirilice i kaligrafije","Bibiana" o najlepšim knjigama za djecu iz Slovačke),... a obilježene su i obljetnice Borislava Pekića, Stevana Raičkovića i Radomira Konstantinovića. Osim navedenog, nastup Republike Srpske bio je u znaku 120 godina od rođenja Ive Andrića.

Među brojnim događajima, izdvajamo nastup hrvatskog književnika i novinara Ante Tomića, kojeg je na sajam dovela izdavačka kuća "Rende", koja se specijalizirala za izdavanje naslova autora iz bivše Jugoslavije.

Uvijek se zapanjim kada dođem na Sajam knjiga u Beogradu, i to zbog mnoštva ljudi, naslova, izdavača. To se ne može usporediti ni s jednim drugim sajmom, književnom manifestacijom na cijelom ovom prostoru. Dobar je osjećaj biti ovdje i kad dođem na sajam - a volim dolaziti - osjećam se kao da radim neki važan posao jer pišem knjige, rekao je Tomić za Tanjug.

Ipak, ove je godine primjetno bilo da se i veliki Beogradski sajam knjiga, pod presingom tržišne utakmice, zapravo pretvara u veliku prodavanicu knjiga. Na strahovanja nemalog broja posjetitelja, ali i književnika i uopće ljudi iz struke da bi stoga sajam, baš poput knjižara, mogao nestati, odgovorio je i ministar kulture Srbije riječima: Moramo ga čuvati kao zjenicu oka svog! 

Tijekom Sajma uručene su i brojne nagrade i priznanja, među ostalima za izdavača godine, izdavački pothvat godine, dječju knjigu... Nagrada "Dositej Obradović", koja se dodjeljuje stranom izdavaču s kontinuiranim doprinosom u objavljivanju i promociji srpske književnosti ove je godine dodijeljena slovačkoj kući "Kalligram". Nagrada "Otvorena knjiga" dodijeljena tijekom posljednjeg dana sajma, predana je Andrzeju Jasionowskom, veleposlaniku Poljske u Srbiji. Poljska će biti i počasni gost 58. međunarodnog beogradskog sajma knjiga 2013. godine.

Pogledajte fotogaleriju o 57. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga...