Izložbom Toše Dabca počinju 4. dani fotografije

Izložbom fotografija "Tošo Dabac: (U)lice Zagreba" večeras u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti počinju četvrti Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, u okviru kojih će se do kraja studenog održati dvanaest predavanja i pet fotografskih radionica.

Tijekom nastanka izložbe njezin alternativni naziv bio je Iščezli toposi jednoga grada, s obzirom na to da su birani motivi kavana i buffeta kojih u Zagrebu skoro više i nema te gradski trgovi koji su tijekom vremena poprimili sasvim drukčiji urbanističko-arhitektonski identitet.

Namjera je bila suprotstaviti Dabčev Zagreb nekad i danas, a u izboru fotografija nije nas vodila nostalgija, već želja za osvježavanjem sjećanja i namjera da se utječe na percepciju naslijeđa, istaknula je autorica izložbe Marina Benažić u katalogu izložbe.

Mnoge od 56 fotografija s izložbe i brojne koje će se na izložbi projicirati, sam Dabac nikad nije razvio i objavljivao, a riječ je o više od pet tisuća negativa sa zagrebačkim motivima.

Predavanja ovogodišnjih Dana fotografije Arhiva Tošo Dabac održavat će se u Arhivu Tošo Dabac te u dvorani Gorgona MSU-a, a obuhvatit će širok raspon tema.