Skandinavci najviše troše na kulturu

Skandinavci, u odnosu na ostale Europljane, najviše vremena i novca posvećuju kulturi, pišu europski mediji. Danci na kulturu troše najviše. Gotovo 5,5 posto zarade potroše na knjige, filmove i druge kulturne sadržaje; u kino idu češće od bilo koje druge nacije u EU-u.

Slijede ih Finci i Česi, koji na kulturu troše pet posto zarade. Europski prosjek iznosi oko četiri posto. Danci su također među najkreativnijima u EU-u, zajedno sa Šveđanima, Fincima i Latvijcima. Šveđani i Finci imaju najviše umjetnika i pisaca u Uniji. No u tome prednjače Island i Norveška, gdje u kulturnom sektoru radi 3,2 odnosno 2,6 posto građana, dok je prosjek EU-a 1,7 posto.

Najviše studenata umjetnosti imaju Britanci i Irci - 6,8 odnosno 6,6 posto, a prosjek EU-a je 3,8 posto. S druge strane, za kulturu su najmanje zainteresirani Bugari, Grci i Luksemburžani. Žene više čitaju od muškaraca. U svim državama članica broj žena koje pročitaju barem jednu knjigu na godinu najmanje je deset posto viši od broja muškaraca. Najviše knjiga pročita se u Švedskoj i Finskoj, a na trećem je mjestu Češka.

Na svjetskoj razini, Europa je kulturna meka. U njoj se nalazi najviše lokacija zaštićene svjetske baštine i izvozi 50 posto više kulturne robe nego što uvozi. Trguje uglavnom knjigama i slikama, najviše sa SAD-om i Švicarskom, piše Hina.