Više Hrvata ide u kino

Hrvatski film zabilježio je u protekle dvije godine porast broja gledatelja, ponajviše zahvaljujući većem broju filmova u kinodistribuciji, ali i manjinskim koprodukcijama koje se službeno vode kao hrvatski film, rečeno je na  predstavljanju dvogodišnjih rezultata uvođenja Nacionalnog programa promicanja audiovizulanog stvaralaštva.

Između festivala u Puli 2010. i 2011., kada je u kino distribuciji bilo šest hrvatskih dugometražnih filmova, domaći film imao je samo 18,9 tisuća gledatelja, a godinu dana poslije bilo ih je deset puta više, rekla je Sanja Ravlić, predstavnica Hrvatske u Eurimagesu.

U razdoblju od Pule 2011. do 2012. bilo je 14 dugometražnih filmova, a uključujući manjinsku koprodukciju, film Paradu, broj gledatelja narastao je na 347 tisuća, napomenula je Ravlić.

Udio nacionalnog filma na kinoblagajnama skočio je u tom razdoblju s 0,63 posto na 4,9 posto, a s Paradom na 9,5 posto, dok je europski prosjek bio oko 11 posto.

Porast broja gledatelja pripisuje se većem broju filmova u kino distribuciji, filmskim hitovima Koko i duhovi i Parada, a i ostali filmovi povećali su prosječnu gledanost. Ukupni broj gledatelja u hrvatskim kinima stagnirao je od 2008., u prosjeku ih je godišnje bilo 3,3 milijuna.

Prosječni broj posjeta kinu po glavi stanovnika u Hrvatskoj ipak je porazan, to je 0,7 posto, odnosno u prosjeku ne odemo u kino niti jedanput godišnje, istaknula je Ravlić. Od Hrvatske manji posjet kinima imaju samo Rumunjska, Bugarska i Slovačka, dok Irska ima čak 4,3 posto posjeta kinima po glavi stanovnika, dodala je.