U Bugarskoj otkriven najstariji europski prapovijesni grad

Arheolozi u Bugarskoj priopćili su da su otkrili najstariji prapovijesni grad koji je do danas pronađen u Europi.

Smatra se da je to utvrđeno naselje, u blizini grada Provadije, bilo važno središte za proizvodnju soli. Otkriće toga grada u sjeverozapadnoj Bugarskoj moglo bi objasniti pronalazak velike gomile zlata u blizini te lokacije prije 40 godina.

Arheolozi vjeruju da je u gradu živjelo oko 350 stanovnika i da datira iz vremena između 4700 i 4200 godina prije Krista. To je bilo oko 1500 godina prije nastanka drevne grčke civilizacije.

Stanovnici su prokuhavali vodu iz obližnjeg izvora i rabili je za stvaranje blokova soli, kojima su poslije trgovali i upotrebljavali ih za čuvanje mesa. Sol je u to vrijeme bila dragocjena roba i stručnjaci tvrde da bi to moglo pomoći u objašnjavanju velikog obrambenog stijenja koje okružuje grad.

Tijekom iskopavanja na lokaciji, koja su počela 2005., također su otkriveni ostaci dviju dvokatnica, niz lokacija na kojima su se obavljali obredi te dijelovi utvrda. Mala nekropola otkrivena je na istoj lokaciji ranije ove godine i još je istražuju arheolozi.

Ovo nije grad nalik na grčke gradove-države, stari Rim ili srednjovjekovna naselja, ali arheolozi se slažu da je stvoren u petom mileniju prije Krista, rekao je Vasil Nikolov, istraživač iz bugarskoga Nacionalnog instituta za arheologiju.