Presuda generalima 16.11. - ekskluzivno donosimo isječak iz dokumentarca

Žalbeno vijeće Haškoga suda izreći će 16. studenoga pravomoćnu presudu u predmetu Gotovina - Markač, objavio je Haški sud. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač nepravomoćno su osuđeni prošle godine na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje.

Generali se obratili sudu: Časno smo služili, žalimo zbog žrtava

Novinar HTV-a Hrvoje Zovko priprema dokumentarac o generalima Gotovini i Markaču. Tko će biti sugovornici u filmu, doznajte u videoprilogu, a ekskluzivno donosimo i isječak iz snimljenog materijala.

Obrane hrvatskih generala prošle i ove godine zatražile su uvođenje oko 30 novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Žalbeno vijeće Haškoga suda odbilo ih je razmatrati.

Žalbeno vijeće ICTY-ja u srpnju je pozvalo tužiteljstvo da objasni vjeruje li da se Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata - može pripisati alternativna krivnja. Tužiteljstvo je odgovorilo kako je sama prvostupanjska presuda osnova za alternativnu krivnju - da po zapovjednoj odgovornosti odgovaraju kao pomagači u udruženom zločinačkom pothvatu.

Obrana tvrdi da nepravomoćna presuda ne daje nikakve osnove Žalbenomu vijeću da donese osuđujuću presudu. Obrane su poručile da ako Žalbeno vijeće utvrdi da generali nisu odgovorni za nezakonite topničke napade, onda ne mogu biti odgovorni ni za kaznena djela koja iz takvih napada proizlaze.

Obrana generala Gotovine očekuje presudu kao i svatko drugi. Vjerujemo da će Žalbeno vijeće osigurati da se ostvari pravda, napisao je Gotovinin branitelj Luka Mišetić na svom profilu na Twitteru.

Branitelj generala Mladena Markača Goran Mikuličić nije bio dostupan za komentar.