Josipović otvorio Festival hrvatske glazbe u Beču

Predavanjem Umjetnost i politika na bečkom Sveučilištu za glazbu i primijenjenu umjetnost predsjednik Ivo Josipović otvorio je Festival hrvatske glazbe u Beču. Do 6. prosinca, na trinaest koncerata i brojnim popratnim događajima, predstavit će se naši istaknuti glazbenici.

Josipović se novinarima obratio nakon predavanja o umjetnosti i politici na bečkom Glazbenom sveučilištu, čime je otvorio 8. festival hrvatske glazbe u Beču. Hrvatska se odlično predstavlja u prijestolnici glazbe, kazao je hrvatski predsjednik koji je nazočio koncertu Gudačkog kvarteta zagrebačke Muzičke akademije.

Hrvatski predsjednik svoj boravak u Austriji nastavlja posjetom gradišćanskim Hrvatima, a u Gradišću će posjetiti sedam općina i sastati se s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stankom Horvathom i poglavarom pokrajine Gradišće Hansom Niesslom.

Na festivalu Gudački orkestar zagrebačke Muzičke akademije izvest će skladbu Dernek za gudački orkestar, dva glasovira i udaraljke, koju je napisao hrvatski predsjednik. Na istom, prvom koncertu festivala izvodit će se i Mozartova te Papandopulova djela. Ove godine održat će se i svojevrstan festival u festivalu, koncerti sakralne tematike u monumentalnoj crkvi sv. Petra u središtu Beča. 

Na jednom od koncerata, posvećenom projektu Minstrel programa EU-a u kojem je MIC partner, Zagreb Trio predstavit će djela za glasovirski trio iz 12 europskih zemalja sudionica projekta. U sklopu programa Erasmus održat će se koncert nastao u suradnji glazbenih akademija iz Beča i Zagreba.

Uz Krešimira Lazara na violončelu, na koncertu Amadeus tria nastupit će istaknuti ruski violinist Leonid Sorokow i armenski pijanist Ruben Dalibaltayan.

Josipa Lisac održat će koncert u kazalištu Akzent. Od mladih umjetnika, kojima festival uvijek posveti dio programa, ove će godine u intimnom, akustičnom crkvenom prostoru Ruprechtskirche svirati nagrađivani gitarist Srđan Bulat.

Nastavlja se suradnja s jednim od najpoznatijih europskih jazz klubova Porgy & Bess, gdje će nastupiti Borna Šercar i grupa Jazziana Croatica, koja je inspirirana hrvatskom glazbenom tradicijom, ali i nekim poznatim domaćim šlagerima. U jednom od najljepših prostora, dvorcu Schoenbrunn, saksofonist Mateo Granić s ansamblom će svirati obrade nekih od najpoznatijih tema u neobičnim cross-over kombinacijama. Na tragu aranžmana izvorne tradicijske glazbe je i ženski vokalni ansambl Čipkice, koji nastupa u Hrvatskom centru.

Mladi pop band iz Gradišća Elektrikeri svirat će u klubu Chelsea, a kvartet 4Syrinx, flautistice iz Hrvatske i Slovenije, u bečkoj Nacionalnoj knjižnici.