Shakespeare u digitalnom obliku

Britanski nakladnik Cambridge University Press odlučio je osuvremeniti drame barda britanske književnosti Williama Shakespearea i približiti ih čitatelju 21. stoljeća u obliku aplikacija za tablet i pametne telefone. Najveće klasike britanske i svjetske književnosti transformirao je u umjetnost digitalnog doba.

Gotovo 500 godina nakon što su napisane, najpoznatija ljubavna drama Romeo i Julija i tragedija Macbeth od sada su dostupne u obliku aplikacije za iPad. Aplikacije spajaju tekst s audioizvedbama, komentarima i drugim interaktivnim sadržajima, a dio su novog serijala britanskog izdavača Explore Shakespeare namijenjenog približavanju tog klasika današnjim čitateljima.

Mnogi na svojim policama imaju primjerke Shakespeareovih djela koje nikada nisu pokušali pročitati zbog uvjerenja da je to teška književnost koju treba znati cijeniti i za koju treba biti posebno učen, kaže izvršni producent serijala Explore Shakespeare John Pettigrew.

Te su drame napisane da bi u njima uživala široka publika, smatra Pettigrew. Ako je čitateljima omogućen uvid u kontekst, nije teško svladati zastarjele ili poetske izraze, ističe.

U fokusu aplikacije je tekst uz koji su čitateljima ponuđeni riječnici, bilješke, fotografije i kratki sadržaji koje mogu konzultirati u svim fazama čitanja. Sve je dizajnirano tako da zadrži zanimanje čitatelja, stavljajući ga u ulogu glumca, redatelja ili pisca, kaže Pettigrew.

Kako bi bolje razumjeli manje uobičajene izraze, čitatelji mogu dodirom na riječ ili izraz saznati njihovo značenje, dodao je.

Aplikacija sadržava i audioizvedbe, u kojima glumačke zvijezde poput Kate Beckinsale i Martina Sheena tumače Shakespeareove junake. Druge opcije čitateljima pomažu da bolje shvate odnose glumaca na sceni, na koji način Shakespeare provlači različite teme kroz cijeli djelo te da bolje analiziraju tekst.

Cambridge University Press odlučio se za iPad zato što je riječ o dominantnoj tablet platformi u školama, no Pettigrew ističe da planiraju razviti aplikacije za druge androide te Windowse 8. U idućim će mjesecima objaviti još četiri aplikacije - za Na Tri kralja ili kako hoćete, San Ivanjske noći, Hamleta i Otela.