Vlatko Marković diskriminirao gay populaciju

Vrhovni sud zaključio je da je bivši predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković diskriminirao gay populaciju izjavom da za nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer nogomet igraju samo zdravi ljudi.

Najviše pravosudno tijelo time je pobilo nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je u svibnju prošle godine odbacio tužbu koju su protiv Markovića podignuli Centar za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) te Centar za mirovne studije, potvrdila je odvjetnica tih udruga Lina Budak.

Vrhovni sud je ustvrdio da je Marković izjavama da homoseksualci neće igrati u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dok je on predsjednik HNS-a te da samo zdravi ljudi igraju nogomet povrijedio dostojanstvo skupine, rekla je odvjetnica čijoj se žalbi naknadno pridružio pučki pravobranitelj.

Vrhovni sud zabranio je Markoviću da ubuduće daje slične izjave. Uz javnu ispriku, obvezao ga je da o vlastitom trošku u Večernjem listu, gdje su objavljene sporne izjave, objavi cijeli tekst presude.