Europske nagrade 'Marie Curie' za znanstvenike

Prve europske nagrade Marie Curie za velika postignuća u znanosti dodijeljene su trima znanstvenicima iz Grčke, Velike Britanije i Izraela, objavila je Europska komisija. Tom je prigodom pozvala na povećanje europskih sredstava za potporu znanosti.

Uveli smo ovu nagradu kako bismo istaknuli izvrsnost i talent najboljih mladih znanstvenika u Europi, rekla je na svečanoj dodjeli nagrada u Nikoziji europska povjerenica za obrazovanje i kulturu Andrula Vasiliu.

U trenutku kada se više država članica protivi povećanju višegodišnjeg proračuna EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., Vasiliu je ključnim ocijenila nastavak velikog ulaganja u europska istraživanja koja pridonose rješavanju velikih društvenih izazova u područjima kao što su zdravstvo i okoliš, a važna su i za europsko gospodarstvo. 

Dobitnici su mladi grčki znanstvenik Gikas Magiorkinis u kategoriji obećavajući istraživački talent, Claire Belcher iz Velike Britanije u kategoriji komuniciranje znanosti i Sarit Sivan iz Izraela u kategoriji inovacije i poduzetništvo.

Magiorkinis (34) se bavi istraživanjem ljudskih virusa, osobito virusa hepatitisa C i HIV-a. Belcher (34) proučava utjecaj drevnih globalnih događaja, od požara i udara asteroida do globalnog zatopljenja, na život na Zemlji. Sarit Sivan nagrađena je za istraživanje materijala koji mogu obnoviti biomehaničku funkciju degeneriranih diskova u kralježnici.