Počela gradnja "Piramide od knjiga"

Polaganjem knjiga Danka Plevnika "Tolle lege" i Josipa Jurja Strossmayera "Govori" kao temelja, danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) počeo projekt humanitarnog karaktera "Piramida od knjiga", čiji je cilj do petka, 9. studenoga u predvorju Knjižnice izgraditi četverostranu piramidu od knjiga visine 3,5 metra.

U sklopu projekta koji je pokrenut u povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, sakupljeno je više od 20 tisuća knjiga, od toga je deset tisuća dao NSK iz svog fundusa, a ostatak knjiga je prikupljen iz svih dijelova Hrvatske. U donacijama su sudjelovali pojedinci, srednje i osnovne škole te nakladnici, a knjige koje će se koristiti kao građa za piramidu bit će donirane potrebitim ustanovama nakon njezina rastavljanja ili proslijeđene zainteresiranim čitateljima kroz program međunarodne razmjene knjiga - BookCrossinga.

Projekt izgradnje "Piramide od knjiga" jedan je od poticaja čitanju u našoj zemlji, naglasila je ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Dunja Seiter-Šverko, koja je i položila "knjige temeljce".

Ustvrdivši kako je broj doniranih knjiga u ovom projektu u nekim standardima za narodne knjižnice dovoljan za otvaranje nove knjižnice, ocijenila je da humanitarni karakter projekta dodatno ojačava poziciju knjige u našoj zemlji.

Šverko je istaknula da NSK ima popise ustanova kojima su potrebne knjige i koje će im nakon rastavljanja piramide biti donirane te da je riječ o knjižnicama, dječjim vrtićima, staračkim domovima kao i knjižnicama izvan Hrvatske.

U NSK je otvorena Knjiga graditelja piramide u koje se upisuju podaci o donatorima i graditeljima.