Na velika vrata, strip se vratio u Vinkovce!

Nakon 13 godina, u Vinkovcima se ponovno održava kultni Salon stripa osnovan sredinom osamdesetih godina. Ovogodišnji salon donosi ponajbolje iz hrvatske strip-produkcije i još jednom ističe autorski pristup stripu, s posebnim naglaskom na domaću animaciju!

Slavonija je, kažu mnogi, kolijevka hrvatskog stripa. Da je tako, govori i slika iz vinkovačke Galerije Slavka Kopača koja je ovih dana postala pravo carstvo stripa, umjetnosti koja se neprestano mijenja, no stalno ima velik broj obožavatelja. A gdje je strip, tu su i dva svima znana zanesenjaka - Krešimir Zimonić i Dubravko Mataković, koji nisu dopustili da vinkovački Salon stripa postane prošlost.

U posljednjih se deset godina mnogo toga promijenilo - strip je s papira prešao na Internet, a mnogo se autora bavi i crtanim filmom.

Mnogo je knjiga izašlo u zadnjih par godina stripa. Neke su od njih rad legendarnog Borivoja Dovnikovića - Borda, pripadnika zlatne generacije Zagrebačke škole crtanog filma. Pedesetih godina prošlog stoljeća, zaljubio se i u crtani film i u strip.

Na vinkovačkom Salonu, Dovnikoviću je uručena nagrada za životno djelo. Dosad ih je, kaže, skupio nekoliko, što ga pomalo čudi jer po crtanom je filmu poznat širom svijeta, a po stripu - u regiji.

Uz nagradu za životno djelo, vinkovački salon ima još dva ovogodišnja laureata čije su strip priče također počele u djetinjstvu. To su Darko Macan i Marko Dješka.

Kako će se na ovogodišnjem Salonu kroz radionice i posjete osnovnim školama velika pažnja posvetiti najmlađima, možda će i tu početi još poneka velika ljubav.

U svakom slučaju, ako ste ljubitelj stripa, ovog vikenda nemojte propustiti posjet Slavoniji! Izložba stripova podijeljena je u tri cjeline - Strip i animirani film, Ženski strip na Balkanu, te Strip na Internetu, a  tu su i projekcije animiranih filmova, predstavljanja knjiga i magazina, druženja s autorima.