Potraga za investitorima u Kataru

Drugog dana službenog posjeta Kataru predsjednika Ivu Josipovića primit će emir Al-Tani, a sastat će se i s predsjedateljem skupštine Al-Koalifijem.

Predviđeni su i sastanci potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića s katarskim dužnosnicima te susreti hrvatskih gospodarstvenika s katarskima u nastojanju da se u našu zemlju privuku investicije jedne od najbogatijih država.

Tomu bi trebalo pridonijeti i sinoć otvoreno hrvatsko veleposlanstvo u katarskoj prijestolnici Dohi, prvo veleposlanstvo RH u nekoj od zemalja Perzijskog zaljeva. Ovo je važan dan jer otvaramo novu stranicu u našim odnosima i postoje sve pretpostavke da naša suradnja bude uspješna, rekao je Josipović.

Okupljenima se obratila i ministrica Pusić, naglasivši u svom govoru da je otvaranje veleposlanstva potez kojim Hrvatska želi prema prijateljskom Kataru otvoriti nove kanale komunikacije još intenzivnije nego do sada. Ovo je poseban trenutak za nas jer Hrvatska u teškim vremenima pokazuje da prepoznaje mogućnost razvoja, napretka i novih zajedničkih projekata, a ne samo štednje, rekla je Pusić. Nadam se da je ovo početak jednog divnog prijateljstva, dodala je.

Hrvatska je Katar dosad pokrivala iz veleposlanstva u Egiptu, a prvi hrvatski veleposlanik u Dohi je Tomislav Bošnjak. Otvorenje hrvatskog veleposlanstva u Kataru pogledajte u prvom videoprilogu!

Gospodarski dio izaslanstva nada se da će posjet Kataru iskoristiti za razvoj gospodarskih odnosa s jednom od najbogatijih zemalja svijeta. Hrvatska strana posebno je zainteresirana za mogućnost suradnje u izgradnji LNG terminala, privlačenje katarskih ulagača u velike turističke projekte te veću nazočnost hrvatskoga gospodarstva na katarskom tržištu, osobito tvrtki iz prehrambene, informatičke i vojne industrije.

Ovaj je posjet politički iznimno važan jer je Katar jedna stabilna, propulzivna, napredna zemlja u regiji koja je sve zanimljivija u globalnim razmjerima. To je zemlja koja ima goleme gospodarske potencijale kada je riječ o investiranju i  trgovini. Očekujem da će to biti uspješan put, istaknuo je Josipović u intervjuu za Dnevnik 3 uoči puta u Katar, koji možete pogledati u drugom videoprilogu

U izaslanstvu je i više od 40 hrvatskih gospodarstvenika iz Crosca, Plinacra, Podravke, 'Đure Đakovića', Tehnike, IGH, 'Končara', Metal Producta i Eurocablea. Čačić će na forumu predstaviti mogućnosti ulaganja u Hrvatskoj, ali i korake koje je Vlada dosad poduzela u unapređivanju investicijske klime i potpore investitorima, poput novog zakona o poticanju investicija.