Premijerno izvedena "Žena bez tijela"

Drama Mate Matišića Žena bez tijela o sudbini branitelja, u režiji Božidara Violića, premijerno je izvedena na sceni 'Miško Polanec' Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM).

U Matišićevoj drami dva su glavna lika: silovana žena i branitelj koji je, premda nedužan, bio pasivan sudionik toga čina i koji se ne uspijeva osloboditi osjećaja krivnje.

Glavne uloge Eme i Martina povjerene su Kseniji Marinković i Jasminu Telaloviću  a u predstavi glume i Doris Šarić-Kukuljica, Zoran Čubrilo i Kristijan Ugrina. Scenografkinja je Nina Bačun, kostimografkinja Doris Kristić, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek.

Riječ je o najkraćem djelu Matišićeve Posmrtne trilogije koja govori o sudbinama mladih umirovljenih branitelja čije ratne traume nerijetko vode u samoubojstvo. Žena bez tijela napisana je 2006. godine kao drugi dio trilogije.

Drama je dobila Nagradu publike 2008. godine na Sajmu dramskih tekstova u Heidelbergu, a priznanje je dobila i kao radiodrama u režiji Ranke Mesarić na festivalu Prix Europa u Berlinu.