Medijske slobode ugrožene u EU-u

Medijske slobode ugrožene su u nekim državama članicama EU-a, upozorili su ovaj tjedan stručnjaci za to pitanje a prenose europski mediji.

Ne postoji nijedna država članica koja nije učinila korak unatrag u pogledu medijskih sloboda, rekao je Olivier Basille, glavni tajnik pariških Reportera bez granica (RSF) na saslušanju u Europskom parlamentu. Basille, zajedno s panelom medijskih stručnjaka i aktivista, upozorio je na zabrinjavajuće trendove u europskim medijima u kojima su novinari izloženi sve većem političkom pritisku.

Rumunjska liberalna zastupnica Renate Weber, koja je pripremila stajalište Europskog parlamenta o medijskim slobodama u EU-u, kazala je da Europska komisija ne može izbjeći zauzimanje stajališta o tom pitanju. Zaštita izvora i zaštita od optužbi javnih osoba za klevetu neki su od standarda koji se ne poštuju u cijelosti.

William Horsley iz Udruženja europskih novinara (AEJ) istaknuo je da se novinare redovito zastrašuje, da im policija prijeti nasiljem te da ih se proizvoljno uhićuje u državama kao što su Grčka, Rumunjska i Bugarska te u uskoro novoj članici Hrvatskoj.

Istodobno koncentracija vlasništva nad medijima u rukama nekolicine stvorila je niz drugih problema. Vlasnici nekih medija u Rumunjskoj i Bugarskoj povezani su s organiziranim kriminalom, rekao je Horsely. To korumpira slobodni protok informacija unutar granica Europske unije do te mjere da bi europski zakonodavci to trebali razumjeti i učiniti nešto.

Dodao je da su Komisija i Europski parlament upoznati s razmjerom zloporaba i kršenja medijskih sloboda već neko vrijeme, ali da očito nisu učinili ništa.