Završio Salon stripa i animacije

Projekcijom hrvatskih animiranih filmova nastalih u posljednje tri godine u Vinkovcima je završio Salon stripa i animacije, koji je nakon trinaestogodišnje stanke ove godine ponovno obnovljen.

Umjetnički direktor Salona Krešimir Zimonić ocjenio je za Hinu da je vinkovački Salon stripa i animacije potpuno uspio, o čemu najbolje svjedoče reakcije sudionika i posjetitelja brojnih događaja održanih u sklopu četverodnevnog Salona.

Obnavljajući vinkovački Salon, proširili smo koncepciju njegova djelovanja na animaciju jer smo ocijenili kako su se od prošlih salona do danas vrijeme i strip promijenili te se velik broj autora stripa danas bavi i animacijom, istaknuo je.

Podsjetio je da iako je Salon završio, ljubitelji stripa imaju prigodu još cijeli idući tjedan u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" pogledati izložbu stripa podijeljenu u cjeline "Strip i animirani film", "Ženski strip na Balkanu" te "Strip na internetu", kojom je Salon u četvrtak i otvoren.

Poznati vinkovački autor stripa i jedan od organizatora obnovljenog Salona Dubravko Mataković naglasio je kako je vinkovački Salon stripa i animacije bio i ostao orijentiran na autorski, domaći strip i promociju njegovih autora te ga to bitno određuje i razlikuje od ostalih manifestacija posvećenih stripu i animaciji u Hrvatskoj.

Tijekom trajanja Salona ljubitelji stripa imali su prigodu uživati u nizu izložbi, projekcija animiranih filmova, promocija stripova i knjiga. Održani su i okrugli stol o stripu i animaciji te radionica stop-animacije u suradnji s vinkovačkim osnovnoškolcima, a crtani film nastao na toj radionici bit će idućih dana prikazan na web-mreži.

Prvi put predstavljen je i strip Alberta Kinerta "Čuvaj se senjske ruke" iz 1944./45. godine, objavljen kao knjiga, a ljubitelji filma imali su prigodu pogledati i prvi hrvatski film o superheroju "Lavanderman:istina ili mit?" Zvonimira Rumboldta, snimljenog po istoimenom strip-predlošku autora Vanče Rebca i Tonija Favera.

Nagrada Salona stripa i animacije za životno djelo uručena je doajenu hrvatskog stripa i animacije Borivoju Dovnikoviću. Grand prix salona pripao je poznatom zagrebačkom autoru stripa Darku Macanu, a za mladog autora stripa Osječaninu Marku Dješku.

Vinkovački Salon stripa i animacije utemeljen je 1984. pod imenom Salon stripa, a posljednji put organiziran 1999. godine. Nakon trinaestogodišnje stanke obnovljen je u organizaciji umjetničke organizacije "Anima" i Grada Vinkovaca.