Zadnji Interliber bez PDV-a - zlatna sniženja

Interliber, međunarodni sajam knjiga i učila, u sklopu kojeg će više od 240 nakladnika u idućih šest dana predstaviti nova izdanja te ponuditi popuste i do 70 posto, otvoren je na Zagrebačkom velesajmu.

Ovogodišnji Interliber dokazuje da je, unatoč problemima u svim aspektima knjižnog lanca, knjiga još uvijek među nama zahvaljujući svima koji na njoj rade, a među kojima su izdavači na najvećem udaru, rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić otvarajući Interliber.

Zlatar je svjesna da među izdavačima postoji strah da će uvođenje PDV-a na knjigu od iduće godine dodatno opteretiti to područje, no najavila je kako se pripremaju različiti mehanizmi zaštite izdavača i svih sudionika u tom lancu.

Kao najveću vrijednost Interlibera ocijenila je to što u vrijeme otežane distribucije dovodi knjigu do čitatelja po povoljnijim cijenama, ali važnom smatra i njegovu ulogu u popularizaciji knjige i čitanja.

Svakodnevno će se održavati promocije novih knjiga, među ostalim Zorana Ferića (Apsurd je zarazna bolest), Slavenke Drakulić (Optužena), Vlade Štefančića (autobiografska priča Zabavljač), Mirjane Krizmanić (A što sad), Radovana Marčića (knjiga recepata Uživajte sa mnom) i kolaž knjižica Dioklecijanova palača. Kao novitet najavljeni su Paralelne pripovijesti Petera Nadasa, Budućnost slobode novinara Fareeda Zakarije, Mysterium Rite Monaldi i Francesca Sortija te U bespuću Himalaje Kalmana Žihe.

Održat će se izložbe francuskog stripa, stripova Andrije Maurovića, starih slikovnica i ilustracija naslovnica knjiga te izložba posvećena 200. obljetnici prve zbirke priča braće Grimm. Ove godine organiziran je autorski kutak u kojem će pisci i ilustratori potpisivati kupljene knjige. Nova akcija je 'Pročitam knjigu, dobijem knjigu' u kojoj će svako dijete koje naglas pročita neku od ponuđenih knjiga ili slikovnica dobiti to izdanje na dar.

Nakladnicima je ovo jedan od najtežih trenutaka, osobito kada znamo da nas od siječnja iduće godine očekuje novi PDV, rekao je Neven Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske (ZNKH). Prema njegovim riječima, sajam će posjetiteljima biti posljednja prilika da kupe knjigu bez PDV-a. Sajam je napravljen zbog čitatelja i kupaca, ni nakladnici ni Velesajam nemaju od toga zaradu, već samo na vrhuncu naše sezone želimo pokazati nova izdanja, dodao je.
Njegov zamjenik Mišo Nejašmić ocijenio je da će na ovogodišnjem Interliberu knjiga doživjeti dramatičan pad cijene. 

Istodobno se na Zagrebačkom velesajmu, na gotovo 20 tisuća četvornih metara, održavaju: sajam INFO, Sajam glazbe, ZimSki Show te Educa.hr. Na njima sudjeluju 462 izlagača iz 20 zemalja.