Sanader: 'Mito od MOL-a nisam tražio, niti ga primio'

Ivo Sanader na Županijskom sudu u Zagrebu počeo je iznositi svoju obranu u slučaju Ina-MOL. Nakon što je jučer odbacio optužbe za ratno profiterstvo u aferi Hypo, danas je kazao kako nije za 10 milijuna eura mita mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini. Odbacujem insinuaciju USKOK-a i Roberta Ježića. Mito od MOL-a nisam tražio, niti sam ga primio, poručio je bivši premijer.

Sanader: 'Kosor naredila da me se progoni' - video
Kosor: 'Nisam tražila da se bilo koga progoni' - video

Tvrdi da je u vrijeme njegova mandata Mol imao 25, a država 75 posto vlasništva u Ini. Sedam posto dionica potom je prepušteno braniteljima, 7 posto zaposlenicima Ine, a 15 posto hrvatskim građanima i investiorima na burzi. Nakon 2008, kada je završio 'lock up' period, MOL je otkupom dionica od građana, zaposlenika i branitelja prikupio oko 48 posto dionica. Odnosi snaga su se promijenili. Vlada je željela povećati svoj udio u Mol-u, ali bi dobila jednu dionicu Mola za tri dionice Ine, kazao je Sanader.

Novonastala situacija zahtijevala je i promjenu međudioničkog ugovora za koji su, prema Sanaderovim riječima, sa strane hrvatske vlade bili zaduženi tadašnji ministri Damir Polančec, Ivan Šuker, Marina Matulović Dropulić, a kasnije i Jadranka Kosor. Suprotno tvrdnjama USKOK-a tražio sam da se zadrži utjecaj u Ini kao kad smo imali 75 posto udjela, ustvrdio je Sanader, dodajući da su se sve odluke osim na užem kabinetu i vladi raspravljale i na predsjedništvu HDZ-a te među svim koalicijskim partnerima. O svim zaključcima se glasovalo i donesene su odluke jednoglasno, rekao je Sanader.

Sanader je zaključio da promjena ugovora s MOL-om u konačnici nije bila štetna za Inu jer ona danas posluje bolje. Kazao je i da USKOK izmijenjeni ugovor Ine i MOL-a nije doživljavao štetnim sve dok se nije pojavio 'Ero s onoga svijeta u liku Roberta Ježića s izmišljenom pričom o mitu'. Podsjetio je i da po Zakonu o privatizaciji Ine hrvatska država nakon ulaska u EU ne smije imati više od 25 posto plus jedne dionice Ine, ali i da je Sabor zaključio da su ugovori o Ini korisni za Hrvatsku.

Osvrćući se na Ježićevo svjedočenje u kojem je kazao da je za bivšeg premijera primio pet milijuna eura od mađarskog MOL-a Sanader je ustvrdio da je lažnim svjedočenjem Ježić kupio izlazak iz pritvora, a za slobodu se odrekao svojih pet milijuna eura. Ponovio je da novac koji je na račun švicarske tvrtke Xenoplast uplaćen sa Cipra nema veze s MOL-om, već ruskim naftašem Mihailom Gucarijevim koji je poslovao s Ježićem. Odbacio je i Ježićeve tvrdnje da je drugih pet milijuna eura trebao primiti njegov brat Flavio. Za ručak s Ježićem i direktorom MOL-a Hernadijem u restoranu Marčelino Sanader je ustvrdio da je dogovoren na Ježićev zahtjev.

Sanader je zaključio i da USKOK u ovom slučaju nije vodio računa da je iste optužbe odbacilo mađarsko tužiteljstvo koje je 'zaključilo da hrvatskom premijeru nije plaćeno mito'. Zašto USKOK to nije uzeo u razmatranje, jer se ne radi o nekoj banana državi nego članici EU, zapitao se Sanader. Ustvrdio je i da se USKOK u ovom slučaju pravi 'papskiji od pape' te da ga optužuje na temelju iskaza ljudi pod pritiskom.

Nakon svoje obrane Sanader, kao ni jučer, nije želio odgovarati na pitanja tužiteljstva, a u nastavku suđenja pregledana je snimka njegova iskaza koji je o ovom slučaju prošle godine dao USKOK-u. USKOK bi sutra trebao iznijeti svoj završni govor u prvom od niza antikorupcijskih postupaka protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara. U četvrtak bi završne riječi trebala iznijeti Sanaderova obrana. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivana Turudića trebala bi objaviti u petak ili početkom sljedećeg tjedna.