Dani otvorenih vrata HAZU

Jedna od temeljih uloga Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) je promocija najviših vrijednosti društva nadilazeći svaku ideologiju i pristranost, a upoznavanje s njezinim radom i članovima te vrijednom nacionalnom baštinom koju čuva jedan je od načina jačanja hrvatske javne samosvijesti i stvaranja transparentnije Akademije, koja je akademija svoga naroda u pravom smislu te riječi, rekao je na svečanom otvorenju Dana otvorenih vrata predsjednik HAZU Zvonko Kusić.

Dvodnevna manifestacija nudi bogat i raznovrstan program - izložbe, predavanja, obilaske te niz drugih događaja u 30-ak znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica HAZU u Zagrebu i još 13 gradova.

Poznavanje građana s radom i članovima Akademije pomoći će demistificirati stereotip o Akademiji kao zatvorenoj instituciji i želja je Akademije da mnogi posjetitelji postanu njezini stalni gosti na znanstvenim i umjetničkim manifestacijama, istaknuo je Kusić.

Prvi dan manifestacije nastavlja se predavanjem akademika Viktora Žmegača Bečka kultura na početku 20. stoljeća u europskom kontekstu. Slijede prezentacije Odsjeka za arheologiju i ornitologiju i predstavljanje internetskog sustava Scriptrunner u Knjižnici HAZU. U Arhivu HAZU može se pogledati odabrana građa, a organiziran je i obilazak uz stručno vodstvo.

Zavod za povijesne i društvene znanosti imat će prezentaciju znanstvenog rada Odsjeka, a za javnost su otvoreni i odsjeci za etnologiju i za ekonomska istraživanja, gdje su također organizirani razni događaji. U Zavodu za lingvistička istraživanja bit će održana lingvistička radionica, a razne aktivnosti na programu su i Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara, Zavoda za povijest i filozofiju znanosti, Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, Kabineta grafike, Kabineta za arhitekturu i urbanizam te Jadranskog zavoda.

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora može se pogledati multimedijalna izložba "Od čavla do čavla/od zida do zida", u Gliptoteci izložba "Rudolf Gerhart Bunk - Akvareli" i stalni postav, a za javnost je otvoren i Hrvatski muzej arhitekture, koji je pripremio interaktivni program "Projekti sa stolova majstorske radionice za arhitekturu 1952.-1982.". Za posjetitelje su otvorene i prostorije tajnika svih razreda Akademije.

Predavanja i prezentacije nastavljaju se i sutra. U ukupno 114 događaja, odnosno u izložbama, koncertima, promocijama knjiga, radionicama i stručnim vodstvima, sudjeluju i svi drugi centri HAZU u 13 hrvatskih gradova. Akademici, znanstvenici i umjetnici pojedinih jedinica približit će posjetiteljima znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na svečanom otvorenju danas su bili i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović s pomoćnicima Sašom Zelenikom i Ružicom Beljo Lučić, zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš te mnogi drugi ugledni gosti.