Za neuspjeh s deficitom kriv je Linić - gurao je divljački proračun

Za Vladin neuspjeh u pokušaju držanja deficita državnog proračuna pod kontrolom kriv je ministar financija Slavko Linić koji je progurao "divljački proračun", ne vodeći računa o obvezama države prema zaposlenima u javnim i državnim službama, ustvrdio je  predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Država više nema novaca pa su krivi ministri koji nisu dovoljno uštedjeli, umjesto "glavnog mađioničara" Linića kojem dio medija pripisuje "nadljudske potencijale" iako on ne zna rješenja za izlazak iz krize, napao je Ribić ministra financija.

Premijer Zoran Milanović odobrava takvu politiku jer ne razumije okolnosti i priča ono što mu se servira, a Vlada nije svjesna da s ovakvom ekonomskom politikom Hrvatska ulazi u spiralu propadanja, ustvrdio je Ribić.

Ne može u središtu Vladine politike biti borba protiv deficita, umjesto toga država se mora suprotstaviti deflatornim pritiscima i potaknuti investicijski ciklus i potrošnju.
Država mora stvoriti novac kojeg sada nema, ona mora tiskati novac u razumnoj mjeri i devalvirati kunu, poručio je Ribić. Takvu politiku sve glasnije zagovaraju "keynezijanci" u Hrvatskoj i svijetu, nasuprot dosad prevladavajućem neoliberalnom modelu koji, radi interesa financijskog kapitala, inzistira na mjerama štednje i kresanja javne potrošnje, što izaziva sve veći otpor u cijeloj Europi.

Ribić pritom nije poštedio ni guvernera HNB-a Borisa Vujčića, koji je nedavno kritizirao prijedloge da se ide u "kreiranje novca" kao povratak na potrošene modele koji su propali još u bivšoj Jugoslaviji, ustvrdivši kako Vujčić prvenstveno štiti interese banaka.

Sindikati udruženi u Maticu (prosvjeta, znanost i medicinske sestre), koji će zajedno s ostalim sindikatima javnih službi u petak započeti pregovore s Vladom o prijedlogu novog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, i dalje odbijaju Vladin prijedlog da se odreknu materijalnih prava, poput božićnica i regresa, u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta.

Ti sindikati tužili su Vladu jer je 17. rujna donijela odluku o raskidanju TKU-a, te smatraju da on vrijedi do datuma do kojeg je potpisan, 4. listopada iduće godine.

Iako bi TKU, nakon tromjesečnog otkaznog roka, trebao prestati važiti uoči Božića, Vlada neće moći zaposlenima u javnim službama uskratiti božićnice jer su one zajamčene granskim kolektivnim ugovorima koji još uvijek vrijede, upozoravaju sindikati.

Sindikalci također ističu da bi Vladine prijetnje o smanjivanju plaća za 10%, kako bi se ostvarile značajnije proračunske uštede, srušile plaće prosvjetara "na dno". Nakon što im je ljetos ukinut dodatak od 3, 5, 7 i 9%, učiteljima su plaće pale između tridesetak kuna i tristotinjak kuna, a ako bi im se srezale za još 10% učitelj početnik pao bi na oko 4000 kuna, a učitelj pred mirovinom na 5600 kuna.