Hajdaš Dončić: Vlakovi će najnormalnije voziti

Putnički vlakovi najnormalnije će voziti, izjavio je jučer ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić zamoljen da komentira medijske napise da je putnički promet došao u pitanje jer HŽ Ini ne može platiti naftu.

Došlo je do zastoja prema dobavljačima, a jedan od tih dobavljača je i Ina, no uprave HŽ-Putničkog prijevoza i HŽ-Carga imaju dogovor s Inom o plaćanju duga tako da će putnički vlakovi najnormalnije voziti, rekao je ministar na upit novinara u stanci saborske sjednice.Naglasio je da Ina shvaća stanje u kojem se nalazi HŽ kao grupacija te da je HŽ prvi put u povijesti krenuo u ozbiljan plan restrukturiranja, koji će donijeti dosta velike turbulencije.

Prethodno su HŽ-Putnički prijevoz i HŽ-Cargo objavili kako se nadaju dogovoru s Inom o podmirenju duga za gorivo te da Ina neće obustaviti isporuku dizela HŽ-u. U Ini su isticali da ključ nastavka redovite opskrbe drži HŽ.

Uvjereni smo da do obustave isporuke nafte neće doći, kažu u HŽ-u Putnički prijevoz. Dodaju da su u stalnom kontaktu s Inom te se nadaju da će se nastala situacija riješiti partnerski. Tvrde i da će HŽ-Putnički prijevoz svoje obaveze za gorivo podmiriti u skladu s dogovorom s Inom, a napominju da je s Inom potpisan višegodišnji ugovor o isporuci dizelskog goriva čija će se realizacija nastaviti.

Iz HŽ-Carga objavili su da su u stalnom kontaktu s Inom te se nadaju partnerskom rješenju problema kao i da isporuka nafte neće biti obustavljena.

U Ini pak kažu kako HŽ smatraju svojim ključnim partnerom kojem je Ina povjerila osiguranje željezničke logistike za distribuciju svojih proizvoda do krajnjih potrošača te je ove godine potpisan i ugovor za nabavu dizelskog goriva. Ina ističe kako uredno ispunjava svoje obveze iz tog ugovora, ali da do danas od HŽ-a nije primila ni jednu uplatu za svoje gorivo.

Tijekom više održanih sastanaka proteklih mjeseci, Ina je od HŽ-a tražila bilo kakav oblik financijske sigurnosti, odnosno jamstva, no HŽ nije poduzeo mjere koja se odnose na podmirivanje dugova, kažu u Ini. Prema Ininim podacima, do listopada su potraživanja Ine od HŽ-a iznosila više od 100 milijuna kuna te je Uprava Ine o tome raspravljala i donijela odluku o naplati HŽ-ovih dugova.

Prema neslužbenim informacijama, dospjeli dugovi iznose 150 milijuna kuna, a ukupni 190 milijuna kuna, s tim da HŽ Ini nije platio ni kune posljednjih šest mjeseci. Odluka o tome hoće li se i kako isporuka nastaviti je isključivo u rukama menadžmenta HŽ-a te se nadamo pravodobnom rješenju, kažu u Ini.