Darku Gašparoviću nagrada "Marko Fotez"

Teatrologu, dramaturgu i kazališnom piscu Darku Gašparoviću uručena je Nagrada Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU "Marko Fotez" za knjigu "Dubinski rez".

Nagradu "Marko Fotez" za razdoblje od 2008. do 2011. Gašparoviću je uručio akademik i predsjednik komisije za dodjelu nagrade Boris Senker. Tom je prilikom istaknuo da se ova nagrada svake četiri godine dodjeljuje za poticanje istraživanja i vrednovanja hrvatske dramske književnosti i dramske umjetnosti.

Dodao je da Gašparović tekstove tih dramatičara i niza njihovih suvremenika i čita kritički i analitički te ih tumači prije svega u kazališnom kontekstu, a potom u književnom, kulturnom i političkom.

Darko Gašparović (1944.) doktor je društveno-humanističkih znanosti, bio je glavni i odgovorni urednik kazališnog časopisa "Prolog", intendant riječkog HNK "Ivana pl. Zajca", izvanredni profesor na Odsjeku za kroatistiku riječkog Filozofskog fakulteta, predavao je na Hrvatskim studijima i Korejskom sveučilištu za strane studije u Seoulu. U brojnim listovima i časopisima objavio je stotine kazališnih kritika, ogleda, feljtona, polemika i kolumni. Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Nagrada Marko Fotez nosi ime uglednoga hrvatskog književnika, redatelja, teatrologa i kazališnog ravnatelja, a utemeljena je 1980. godine.