Otvoren sajam INFO na ZV-u

Hrvatsko društvo jest informatizirano, sve nove tehnologije su već tu, ali razina opće informacijske pismenosti još nije dovoljna te treba sve učiniti da se to unaprijedi, istaknuo je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović otvarajući na Zagrebačkom velesajmu sajam informacijskih tehnologija INFO.

Sajam INFO održava se do 17. studenog, usporedo sa sajmovima Interliber te Sajmom glazbe i multimedije, a na kojima je ukupno više od 460 izlagača. Sajam INFO prvi put ove godine sa ZV-om suorganizira hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet, uz koju izlaže još više od 20 tvrtki kao i 15-ak neovisnih proizvođača softvera.

Ističući da su sajam INFO, kao i povećanje informacijske pismenosti važni za hrvatsko društvo, predsjednik Josipović je naglasio da sve to otvara nove mogućnosti ne samo za bolje komunikacije nego i za biznis te sve ostale društvene segmente.

Dostignuća interneta ocijenio je velikima, ali i upozorio da postoji i tamna strana tog sjajnog medija čije korištenje ovisi o ljudima. Promovirao je i svoju novu osobnu web stranicu Ivo-Josipovic.hr, koja će od sutra biti dostupna, a koju je izveo u suradnji s CARNetom.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić kazao je da je to zapravo nova usluga CARNeta kojom se želi građanima olakšati izrada osobnih web stranica koje neće biti komercijalne nego su za bolju komunikaciju. Istaknuo je važnost sajma i zbog ovogodišnje obljetnice 20. godina internetske mreže u Hrvatskoj koja će se službeno obilježiti 17. studenog upravo na sajmu INFO.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić na otvorenju je naglasio da će se u sklopu budućeg znanstveno-tehnološkog centra "Nikola Tesla", koji Zagreb planira otvoriti na ZV-u, moći vidjeti svi inovativni IT projekti iz grada Zagreba.