Počinitelji nekažnjeni, žrtve bez zadovoljštine

Žene žrtve ratnih zločina podsjetile su na teško psihičko i fizičko zlostavljanje koje su prošle tijekom Domovinskog rata. Većina počinitelja nije kažnjena - kao što ni žrtve nisu dobile zadovoljštinu. Zato su iz Udruge ''Žene u Domovinskom ratu'' - zatražili pravdu.

Više je tisuća žena u ratu prošlo teško zlostavljanje. Rane su još svježe jer se za njihovo zalječenje nitko nije pobrinuo. O zločinima su dale iskaz i posebnoj izvjestiteljici UN-a za nasilje nad ženama. Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama Rashida Manjoo upozorila je u Zagrebu da 20 godina nakon rata u Hrvatskoj nisu kažnjeni počinitelji ratnog zločina silovanja i pozvala hrvatske vlasti da status silovanih žena izjednači sa statusom ratnih veterana.

Posebna izvjestiteljica UN-a je istaknula da je Hrvatska u posljednjih 12 godina prihvatila niz zakona i odredbi vezanih uz borbu protiv nasilja nad ženama, ali da ih slabo provodi te je podsjetila da država ima obvezu revno provoditi zaštitu žrtava i sprječavati nasilje.

Donijeli ste niz izvrsnih zakona, ali ih morate provoditi... tek sada počinje pravi posao, poručila je Rashida Manjoo.

Ispovijesti žena poslušajte u videoprilogu.