Cijela Hrvatska proslavila oslobađanje generala

Od danas generali Ante Gotovina i Mladen Markač su slobodni ljudi! Godinu i sedam mjeseci nakon što je prvostupanjsko vijeće Haškoga suda osudilo generale Gotovinu i Markača na 24, odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje, danas im je izrečena konačna oslobađajuća presuda. Cijela Hrvatska slavila je od jutra.

Središnje slavlje u Zagrebu okupilo je više od sto tisuća građana. Tisuće su se okupile u Pakoštanima, Đurđevcu, Zadru, Puli, Splitu, Kninu, Rijeci - i mnogim drugim gradovima diljem lijepe naše kako bi pjesmom, druženjem i vatrometima obilježili ovaj veliki događaj. 

Nadirljiviji trenuci ipak su bili jutros tijekom praćenja prijenosa presude i konačno oduševljenje kada je izgovorena. Haški sud naredio je da se Gotovina i Markač odmah puste na slobodu. Svaku riječ suca građani na trgovima pratili su burnim pljeskom! Pozdravljali su pobjedu pravde.

Deset dana nisam spavala. Ovo je dan za pamćenje, za cijeli život, izjavila je za supruga Mladena Markača Mirjana nakon izricanja oslobađajuće presude. Ovaj osjećaj je neopisiv - noge mi se tresu i jedva stojim od sreće. Sada je dokazano da naši branitelji nisu zločinci. Hrvatska nije nastala na zločinu i moramo biti ponosni na svoje branitelje, poručila je Mirjana Markač.

Na Trgu bana Jelačića nastalo je veliko slavlje i oduševljenje okupljenih građana i branitelja koji su mahali hrvatskim zastavama i ratnim zastavama borbenih postrojba iz Domovinskog rata, a u središtu grada građani trubama iz automobilima pozdravljaju oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

General Željko Sačić istaknuo je da je sada rat konačno završio. Dokazali smo svijetu da smo se borili kako smo mogli i samo branili svoju državu i narod, kazao je Sačić okupljenim braniteljima i građanima. Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb pozvao je sve da posjete Vukovar na dan obilježavanja okupacije grada, 18. studenog. Nakon završetka programa građani su se u koloni uputili na molitvu u zagrebačku Katedralu.

Potporu generalima sinoć i noćas, molitvom i bdijenjima diljem zemlje pružile su tisuće branitelja i građana

Uz zvonjavu crkvenih zvona, zastave, veselje i pjesmu Zovi, samo zovi, svi će sokolovi za te život dati mještani Pakoštana, rodnog mjesta generala Ante Gotovine, dočekali su vijest o oslobađajućoj presudi za njihova generala i generala Markača. Suci Bog vas blagoslovio, sine moj znala sam da ćeš doći kući neokaljan, govorila je kroz suze teta generala Gotovine Marija Miočev.

Đurđevčani u tišini su pratili početak prijenosa iz Haaga. Nakon prvotnog muka u kojem su slušali početne riječi suca Merona, pljesak i oduševljenje prolomili su se Đurđevcom kada se shvatilo da odluke Vijeća idu u prilog hrvatskim generalima. Presretan sam, nemam riječi. Dočekat ćemo generala Markača s najvećim počastima. On je heroj, kazao je Slavko Gračan gradonačelnik Đurđevca.

I građani Vukovara koji su izravni prijenos iz haške sudnice pratili okupljeni ispod vukovarskog Vodotornja, simbola obrane Vukovara 1991. godine, s oduševljenjem su primili vijest o oslobađajućim presudama. Svi smo danas sretni bez obzira na to što smo mi Hrvati naivan narod koji često ide pred tuđinska vrata moliti i čekati pravdu. Pravda je ovoga puta zadovoljena iako je velika nepravda počinjena jer su ti ljudi proveli nekoliko godina, nevini, u zatvoru, rekao je vukovarski branitelj Philip Karaula.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izjavio je da je po ministrima obrane i branitelja, koji otišli po oslobođene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača u Haag, generalima poslao poziv da 18. studenog dođu u Vukovar u 'Kolonu sjećanja'.

Na splitskoj rivi upriličen je slavljenički koncert na kojemu se okupilo nekoliko tisuća građana. Na inicijativu splitskih braniteljskih udruga i Hvidra-e, koncert je organizirao grad Split i županija Splitsko-dalmatinska, a među ostalim nastupili su Giuliano, grupa Viva, Dean Dvornik, klapa Cambi Kaštela, klapa Rišpet, Alen Nižetić, Thompson... Prije početka koncerta na velikom video zidu na rivi prikazan je film o Domovinskom ratu sa kadrovima u kojima su dvojica generala.
U 22 sata je počeo vatromet, a koncert je trajao dugo u noć.

Izricanje oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pratili su i s veseljem dočekali brojni građani diljem zemlje, pa tako i u Osijeku, Rijeci i Dubrovniku. Riječani su uz pjesmu formirali kolonu koja je krenula središtem grada, preko Korza do Jadranskog trga. Nošene su hrvatske državne zastave i zastave udruga te fotografije generala.

Nakon izricanja oslobađajuće presude dubrovački mons. Mate Uzinić naložio zvonjenje zvona u svim dubrovačkim crkvama. U nedjelju će se u svim crkvama služiti misa zahvalnica. Zvonima dubrovačkih crkvi pridružile su se i sirene dubrovačkih automobila i vatrogasaca.