Haški sud oslobodio generale Antu Gotovinu i Mladena Markača

Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je oslobađajuću presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pale su teze o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti.

Hrvatska slavi - ovo je velik dan!

Ante Gotovina i Mladen Markač izložili su Obrovac, Gračac, Knin i Benkovac granatiranju koje nije bilo protuzakonito te nisu sudjelovali u zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile. Također nije bilo dovoljno dokaza da je u granatiranje tih gradova bilo prekomjerno, rekao je predsjednik Haškog suda Theodor Meron na ročištu. Također, u postupanju generala Gotovine i Markača nije postojao nikakav propust u postupanju što se tiče alternativnih oblika odgovornosti - prema  zapovjednoj odgovornosti generalima nije izrečena nikakva osuđujuća presuda, rečeno je.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz nije u petak poslijepodne u Haagu želio komentirati oslobađajuću pravomoćnu presudu Haškoga suda u predmetu Gotovina-Markač.

Žalbeno vijeće Haškog suda, koje je oslobodilo generale sastojalo se od pet članova: Amerikanca Theodora Merona, Talijana Fausta Pocara, Turčina Mehmeta Gueneya, Jamajčanina Patricka Robinsona i Maltežanina Carmela Agiusa. Oslobađajuću presudu objavio je predsjedavajući Theodor Meron, a s odlukama Merona, Gueneyja i Robinsona o poništavanju presude nisu se složili suci Pocar i Agius. Dok se galerijom Haaškoga suda prolamao pljesak i erupcija oduševljenja nakon što je predsjedavajući Žalbenoga vijeća Theodor Meron objavio odluku suda o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovina i Mladen Markač još uvijek su smireno slušali tijek ročišta.

Sudac Alphons Orie, koji je donio prvostupanjsku presudu protiv generala Gotovine i Markača i kojemu su sve dosadašnje presude djelomično ili u potpunosti odbčane, trebao bi poduzeti ozbiljan korak i dati ostavku na položaj suca u Haškom sudu, izjavio Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić. Danas je pravda zadovoljena. General Ante Gotovina sretan je i zahvaljuje svima koji su pomogli da se ovo dogodi, poručio je Mišetić na svom Twitter profilu. Tužiteljstvo Haškog suda nije bilo dostupno za komentar.

Reakcije - cijeli svijet zna da smo vodili obrambeni rat

Pravda je zadovoljena, general se vraća kući svojoj obitelji, rekao je drugi Gotovinin odvjetnik Greg Keheo dodajući da će s Gotovinom otputovati u Zagrebu kako bi s njim napokon proveo malo vremena izvan pritvorske jedinice Haškog suda. Goran Mikuličić, odvjetnik Mladena Markača, istaknuo je da mu je drago zbog budućih studenata prava. Drago mi je zbog budućih studenata, koji će danas, sutra analizirati ovu presudu. Naravno, drago mi je i zbog naših dečki, koji su uspjeli dokazati svoju nevinost, rekao je Mikuličić.

Podsjetimo, dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud 15. travnja 2011. proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.