'Haški sud nije politički - okrenimo se budućnosti'

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić izražava zadovoljstvo odlukom Žalbenog vijeća Haškog suda u slučaju umirovljenih generala Gotovine i Markača i vjeruje kako će ta odluka dokazati da Haški sud postupa u skladu s pravnim normama, a ne sudi politički, kao što se, nažalost, u Hrvatskoj do sada ne jednom tvrdilo, stoji u izjavi koju je potpisao Mesićev savjetnik Tomislav Jakić.

Izricanje presude generalima Gotovini i Markaču - video

Mesić podsjeća da je puna suradnja s Haškim sudom bila i ostaje Ustavnim zakonom propisana obveza svakoga građanina Republike Hrvatske. On dalje podsjeća da je u vrijeme dok je obnašao dužnost predsjednika, želio pružiti priliku umirovljenom generalu Gotovini da u Zagrebu odgovara na pitanja haških istražitelja, a što mu je u vrijeme HDZ vlasti bilo onemogućeno, stoji u izjavi. Na žalost, general Gotovina to nije prihvatio, a ni Haško tužiteljstvo kojemu se predsjednik Mesić obratio u vrijeme potrage za odbjeglim generalom posebnom porukom, nije pokazalo razumijevanje za takvu soluciju, priopćeno je.

Nakon uhićenja umirovljenog generala Gotovine Ured predsjednika Mesića pružio je maksimalnu pomoć u prikupljanju dokumenata koji su mogli poslužiti obrani, ne upuštajući se ni u jednome trenutku u kvalifikaciju optužnice, niti na bilo koji način sugerirajući kako bi sudski postupak trebao završiti, ustvrdio je Jakić. Današnje odluke ne bi smjele biti zapreka toliko potrebnom suočavanju s istinom o prošlosti i učenju lekcija iz prošlosti. Krajnje je vrijeme da se Hrvatska okrene budućnosti, stoji u izjavi iz ureda bivšeg predsjednika Mesića.

Hrvatska slavi - ovo je velik dan!

Žalbeno vijeće Haškog suda danas je izreklo oslobađajuću presudu za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode. Pala je teza o zločinačkom pothvatu, o prekomjernom granatiranju i zapovjednoj odgovornosti.