Srbija šokirana oslobađanjem hrvatskih generala

Srbijanska vlada Srbije skinula je s dnevnog reda sve točke koje se odnose na dostavu dokumentacije Haškom sudu i svela suradnju s njime na tehničku razinu, potvrdio je novinarima u Beogradu srbijanski voditelj srbijanskog nacionalnog vijeća za suradnju s haaškim sudom Rasim Ljajić.

Ljajić je izjavio da zbog oslobađajuće presude Haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nitko od predstavnika srbijanskih državnih tijela neće sudjelovati na konferenciji koju će 22. studenog u Beogradu organizirati ICTY, te da Srbija neće pružiti nikakvu vrstu logističke potpore u organiziranju te konferencije.

Ljajić je rekao kako je vlada razmatrala političke i pravne posljedice presude Haškog suda kao prvu točku dnevnog reda svoje sjednice.

Ono što je dobro za generale Markača i Gotovinu sasvim sigurno nije dobro za žrtve i nastavak obnove pomirenja u regiji. Nakon ove presude koja je dobra za generale ostaje pitanje tko je odgovoran za ubojstva, progon, uništenje i paljenje kuća, jer do sada za to još nitko nije odgovarao, rekao je nakon oslobađajuće presude potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac. 


Nikolić: Hrvatska može slaviti najveći pogrom nakon II. svjetskog rata

Srbijanski mediji također su šokirani oslobađajućom presudom generalima. Blic navodi predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska sada može slaviti najveći pogrom poslije Drugog svjetskog rata, a Politika piše da Nikolić to zove skandaloznom odlukom, dok Novosti  izvješćuju o skandalu u Haagu.

Kurir opširno piše o skandalnoj oslobađajućoj presudi i naglašava da je u Oluji s prostora tzv. Srpske Krajine protjerano oko 220.000 ljudi.

Današnja odluka Haškog tribunala neće pridonijeti stabilizaciji situacije u regiji, otvorit će stare rane, a Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji su ostali tamo živjeti, staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svatko može nekažnjeno provoditi svoju pravdu, istaknuo je srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić u priopćenju.

Izricanje presude generalima Gotovini i Markaču - video

Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubojstvima, protjerivanjima i ugroženosti više stotina tisuća ljudi, a da za to niko nije odgovarao, rekao je srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević Tanjugu.

Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde. Ovo je kraj ovog suda za područje bivše Jugoslavije. Ovo je skandalozno, šokantno, možete zamisliti kako je ljudima koji su bježali u kolonama iz Hrvatske. Mislim da u ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu vjerovali. Ni u snu ovo nisam sanjao, izjavio je za Blic direktor Dokumentarnog centra Veritas Savo Štrbac. 

Ova presuda sasvim sigurno nije donijela pravdu žrtvama. Što se tiče oslobođenih generala, presuda nedvojbeno kaže da nema državne odgovornosti Hrvatske, nema zajedničkog zločinačkog pothvata te nema ni njihove odgovornosti, rekla je za Hinu izvršna ravnateljica beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić komentirajući presudu iz Haaga.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je da nije iznenađena oslobađajućom presudom generalima Anti Gotrovini i Mladenu Markaču ustvrdivši da je optužnica protiv njih bila politizirana tako da se izjednače s optužnicama protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.