Nova predstava koprivničkog Ludens teatra

Nova predstava koprivničkoga Ludens teatra "Od stoljeća sedmog", nastala po predlošku dramaturga Ivana Vidaka i u režiji Dore Ruždjak Podolski, premijerno će biti izvedena danas.

Pišući tekst istraživao sam povijest, odnosno one momente koji su manje-više poznati široj publici. No, što sam se više predavao proučavanju, zaključio sam kako i ta općepovijesna zbivanja, poput krunidbe kralja Tomislava, nemaju povijesno-znanstveno utemeljenje, rekao je Vidak na konferenciji za novinare.

Napomenuvši da se nakon toga vratio na početnu poziciju tih događaja koji su poznati na, uvjetno rečeno, trivijalan način, Vidak je istaknuo kako mu je namjera bila "odmaknuti se od mitologizacije, odnosno od romantične apoteoze nacionalne povijesti nastojeći likove prikazati kao ljude od krvi i mesa, što su i bili".

Redateljica Dora Ruždjak Podolski Vidakov je tekst ocijenila kao odličan komad pisan gotovo u maniri Montyja Pythona napomenuvši da je sve koji su radili na predstavi odredio anglosaksonski humor Montyja Pythona i njihovih epigona.

U predstavi glume Jan Kerekeš, Dean Krivačić i Slaven Španović, a pripovjedaču je glas posudio Oliver Mlakar. Scenografkinja je Barbara Borčić, kostimografkinja Martina Ćopo, za oblikovanje svjetla zaslužan je Zdravko Stolnik, a glazbeni suradnik je Stanislav Kovačić.

Predstava će 12. prosinca gostovati u zagrebačkom kazalištu "Vidra".