'Figarov pir' u riječkom HNK

Komedija Pierre-Augustina Carona de Beaumarchaisa Figarov pir u režiji mađarskog redatelja Roberta Alfoeldija izvedena je sinoć premijerno u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. U predstavi glume Alen Liverić, Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Olivera Baljak, Andreja Blagojević, Damir Orlić i drugi članovi ansambla.

Dramaturginje su Magdalena Lupi i Edina Kenesei, kostimografkinja Sandra Dekanić, a scenograf je redatelj predstave Alfoeldi. Figarov pir drugi je dio trilogije koju još čine Seviljski brijač i Majka krivac. Seviljski brijač poslužio je kao predložak za slavnu Rossinijevu operu, a komedija koja se postavlja na riječkoj pozornici temelj je istoimenoj Mozartovoj operi.

Mađarski redatelj i glumac Robert Alfoeldi rodio se 1967. Završio je Akademiju za film i kazalište u Budimpešti te se nekoliko godina bavio isključivo glumom. Režirati je počeo 1995., a od 1998. je slobodni umjetnik i do 2006. godine radi kao redatelj i glumac u brojnim kazališnim kućama u Budimpešti i drugim dijelovima Mađarske. Od 2006. je umjetnički ravnatelj Kazališta barka u Budimpešti, a od 2008. ravnatelj Nacionalnog kazališta u tom gradu. Bavi se i slikarstvom.

Prije premijere u 18 sati u foajeu i atriju HNK Ivana pl. Zajca otvorena je izložba šešira i pokrivala za glavu iz fundusa HNK pod nazivom Čarolija s obodom, autorice Manuele Paladin Šabanović. Izloženo je stotinjak atraktivnih eksponata, djela više naraštaja riječkih kostimografa i dizajnera.