Mimica primio nagradu za životno djelo

Hrvatski redatelj Vatroslav Mimica na Međunarodnom filmskom festivalu u francuskom gradu Amiensu primito je nagradu za životno djelo "Licorne d'honneur", a u sklopu festivala je prikazana i retrospektiva njegovih filmova.

Nakon uručenja nagrade prikazan je njegov kratkometražni animirani film "Inspektor se vratio kući" te dugometražni "Događaj", a u sklopu retrospektive još tri kratkometražna i tri dugometražna filma.

Na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu, koji se održava od 16. do 24. studenoga prikazana je i retrospektiva hrvatskih filmskih klasika, a posebnim programom su predstavljeni i klasici Zagrebačke škole crtanog filma.

Francuska publika mogla je pogledati film "Djevojka i hrast" Kreše Golika, "Ne okreći se sine" i "Samo ljudi" Branka Bauera, "H-8" Nikole Tanhofera, "Vlak bez voznog reda" Veljka Bulajića, "Rondo" Zvonimira Berkovića, "Slučajni život" Ante Peterlića, "Lisice" Krste Papića, "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića, "Izgubljeni zavičaj" Ante Babaje te "Samo jednom se ljubi" Rajka Grlića.

Program je nastavak filmskoga dijela Festivala hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici!" i ostvaren je u suradnji Francuske kinoteke, Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu, Hrvatske kinoteke, Zagreb filma i Hrvatskog audiovizualnog centra.

U sklopu manifestacije objavljena je i knjiga o hrvatskoj kinematografiji s tekstovima hrvatskih i francuskih kritičara kao dio kolekcije La mémoire vivante (Živuće sjećanje).