Najbolja slikovnica "Kako je paž spasio Zagreb"

Slikovnica "Kako je paž spasio Zagreb", autora teksta Igora Knižeka i ilustracija Tomislava Tomića, u izdanju nakladničke kuće Sipar, po ocjeni stručnog i dječjeg žirija najbolja je slikovnica Festivala "Pazi, knjiga!", koji se održavao 5. do 17. studenoga.

"Kako je paž spasio Zagreb" dobio je nagradu "Ovca u kutiji" .To je nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu koja se dodjeljuje svake godine najuspješnijoj domaćoj slikovnici kako bi se pokazalo da slikovnice nisu nekakvo puko didaktičko štivo za odgajanje "dobre" djece, već umjetničko djelo namijenjeno svima.

Nagrada publike pripala je slikovnici "Djevojčica iz cirkusa" autora teksta Sanje Lovrenčić i ilustracija Margarete Peršić, u izdanju nakladničke kuće Mala zvona, priopćili su danas organizatori 10. festivala knjige i književnosti "Pazi, knjiga!".

Stručni žiri bio je u sastavu Dubravka Težak, Diana Zalar i Marijana Jelić, a najbolju slikovnicu izabrali su u konkurenciji od 20 pristiglih slikovnica.

Organizatori su u priopćenju pohvalili male nakladnike što kontinuirano objavljuju slikovnice domaćih autora te su uputili apel Ministarstvu kulture da ubuduće bolje podupre izdavanje knjiga za djecu kako se domaća književna produkcija za najmlađe ne bi potpuno ugasila.

Na 10. festivalu knjige i književnosti "Pazi, knjiga!", uz velik broj književnih susreta i izložbi u Zagrebu, dio festivalskog programa pod nazivom Knjige u cipelama održao se u Krapini, Belišću, Karlovcu i Bjelovaru.

U proteklih devet godina, otkako je grupa umjetnika 2003. organizirala 1. festival "Pazi,knjiga!" predstavljeno je stotinjak umjetnika, a festival je posjetilo 10-15 tisuća ljudi.