Filmovi prilagođeni osobama s oštećenjima vida/sluha

Četvrto izdanje Festivala o pravima djece koji će se održati od 19. do 22. studenoga u osam hrvatskih gradova, i ove je godine dobio potporu brojnih hrvatskih glumaca koji su snimili naracije za sve filmove, kako bi ih mogla pratiti slijepa i slabovidna djeca te odrasli.

Na festivalu koji se istodobno održava u kinima Blitz Cinestar u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Dubrovniku i Varaždinu, bit će prikazan izbor najboljeg iz filmskog stvaralaštva djece i mladih, priopćeno je danas iz UNICEF-a.
U bloku dječjih filmova je deset kratkih filmova hrvatskih filmskih družina iz cijele Hrvatske, dok je u bloku stvaralaštva mladih izabrano 12 domaćih i stranih kratkih filmova, a svi filmovi na posredan ili neposredan način progovaraju o pravima djece i mladih.

Hrvatski glumci Damir Markovina, Ankica Dobrić, Goran Grgić, Kristina Krepela, Marijana Mikulić, Zrinka Kušević, Mirta Zečević, Petra Težak, Franka Klarić, Mirna Medaković, Marija Tadić i Robert Kurbaša snimili su naracije za 31 film koji će biti prikazan na Festivalu gledanju osoba s oštećenjem vida.

Festival o pravima djece, čiji je ovogodišnji grad domaćin Osijek, poseban je po tome što je prvi i jedini u Hrvatskoj u potpunosti inkluzivan, jer su svi filmovi i popratne aktivnosti, poput radionica, prilagođeni osobama s oštećenjem vida/sluha, navode iz UNICEF-a.

Slijepe i slabovidne osobe služe se slušalicama kako bi pratile naracije filmova, dok su za osobe s oštećenjem sluha svi filmovi titlovani.

Domaćin ovogodišnjeg Festivala koji se odvija pod geslom "Različitost je zajednička baš svima", je poznati kazališni, televizijski i filmski glumac te predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Goran Grgić, koji je rođen u Osijeku.

U Osijeku će se održati večernje projekcije filmova za odrasle kao i radionice za djecu i ostale popratne festivalske aktivnosti. Na besplatne projekcije su pozvane sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao i sve ustanove iz sustava socijalne skrbi koje brinu o djeci i mladima.