"Kralj" u utrci za Oscara

Kralj, dokumentarni film Dejana Aćimovića o najuspješnijem hrvatskom paraolimpijcu Darku Kralju, od 16. studenog prikazuje se u Los Angelesu, a od 23. studenog i u New Yorku.

Odlične kritike objavili su LA Times, Indiewire i Examiner, a Kralj se uz najviše preporuke Američkoj akademiji filmske umjetnosti i znanosti priključuje utrci za nominaciju za Oscara u kategoriji dokumentarnog filma.

Neposredno prije losanđeleske premijere recenziju inspirativne filmske priče o hrabosti bacača kugle objavio je i utjecajni Los Angeles Times čiji kritičar Gary Goldstein piše: Kralj je inspirativna priča o trijumfu pojedinca u prevladavanju ograničenja. Uz LA Times, recenzije Kralja objavili su i Indiewire i Examiner.

Kralj je dokumentarni film o Darku Kralju, jedinom sportašu u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta zaredom. Darko je hrvatski paraolimpijac i stopostotni invalid. Godine 1991. u teškom ranjavanju izgubio je lijevu nogu. Četrnaest dana ležao je u komi, liječnici su mu jedva spasili život, a nedugo nakon toga ostavila ga je supruga. Ponovno je učio hodati i jedva se odupro depresiji. Danas je svjetski i olimpijski prvak u bacanju kugle i svjetski rekorder. 

Kinodistribucijom u Los Angelesu Kralj je zadovoljio jedno od pravila selekcijskog procesa Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar te se može uključiti u utrku za nominaciju u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. 

Uz to, Kralja su Američkoj akademiji filmskih umjetnosti i znanosti preporučili njezin član i producent svjetskog glasa Branko Lustig, Hrvatski paraolimpijski odbor te predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), sir Philip Craven koji u svojoj preporuci navodi kako je riječ o moćnom  i očaravajućem filmu o jedinom atletičaru koji je pet puta zaredom rušio svjetski rekord na jednom Svjetskom prvenstvu, što je izvanredan pothvat koji se ne može ponoviti.

Kralj je nastajao tijekom dvije godine u produkciji tvrtke D.A. film d.o.o uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Fotografiju filma potpisuje Dario Hacek, montažu Vladimir Gojun, a za glazbu je zaslužan Livio Morosin.

Službena video najava