Otvorena izložba slika Ernestine Tahedl

U Modernoj galeriji je otvorena izložba slika Ernestine Tahedl austrijsko-kanadske umjetnice, a izložba obuhvaća 60 djela iz razdoblja od 1946. do 2012. godine.

Kustosica izložbe Libuše Jirsak, viša kustosica Moderne galerije, istaknula je kako u svestranom opusu Ernestine Tahedl 80-ih godina 20. stoljeća prevladava slikarstvo koje na osobit način ujedinjuje tradicije njene austrijske domovine s doživljajem pejzažnim prostranstava izabrane domovine Kanade.
Njezini radovi izuzetno su cijenjeni i nalaze se u brojnim privatnim galerijama kao i u javnim institucijama Kanade, SAD-a, Japana, Francuske, Švicarske i Austrije.

Opsežna zbirka radova nastalih u posljednja dva desetljeća uključujući i slike na drvenim paravanima, nalaze se u posjedu pozatnog austrijskog kolekcionara umjetnina dr. Alfreda Brogyanyija.

Ernestine Tahedl, koja je nazočila otvorenju, rođena je 1940. u Austriji, a kći je cijenjenog austrijskog slikara i umjetnika stakla Heinricha Tahedla. Već s 15 godina primljena je u Visoku školu za primjenjenu umjetnost u Beču. Nakon 1961. stekla je magisterij Majstorske klase za grafičku umjetnost. U Kanadu je emigrirala 1963. i postigla zapažen uspjeh s radovima na staklu. Od istaknutih narudžbi vrhunac su bila četiri staklena zida koje je izradila za kanadski paviljon na Svjetskoj izložbi u Montrealu 1967. godine.

Otvorenju su nazočile austrijska i kanadska veleposlanica. Izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a bit će otvorena do 9. prosinca 2012.