Vlada će inzistirati na Ini - MOL najavio borbu

Ministar financija Slavko Linić izjavio je jutros, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", da bi presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu mogla pomoći u postizanju novog dogovora s mađarskim MOL-om o Ini. Vjerujem da će to možda pomoći MOL-u da shvati da će Vlada inzistirati na tome i da zaista nema potrebe da gubimo vrijeme čekajući konačnu presudu, izjavio je ministar. Linić je potvrdio da su ti pregovori već počeli, da nisu laki i da traju dugo.

Sanaderu 10 godina zatvora - državi mora vratiti 41 milijun kuna

I neovisno o samoj presudi, Vlada nije zadovoljna dioničarskim ugovorom i vjerujem da će on biti predmet izmjena i dopuna i da će biti zaključen na obostrano zadovoljstvo, istaknuo je Linić. Naglasio da Vlada kao 44-postotni vlasnik Ine inzistira na ulaganjima u plinski biznis, u naftne bušotine u Hrvatskoj, ali isto tako i u ono što nas zanima, rekao je, rad obiju rafinerija i širenje tog dijela proizvodnje s ponudom na slovenskom, hrvatskom i dijelu tržišta BiH. To je Vladina politika vezana za budućnost Ine i ono o čemu ćemo i dalje pregovarati s MOL-om kao strateškim partnerom u Ini, neovisno o ovoj presudi, kazao je.

Emisiju možete poslušati u cijelosti na dnu stranice.

MOL ne želi komentirati dosadašnje i buduće optužbe protiv bivšeg premijera. Međutim, kada je riječ o optužbama koje se odnose na MOL - zabrinuti su zbog 'netočnih tvrdnji u argumentaciji prvostupanjske presude' te se 'nadaju da će one naknadno biti korigirane'. Iz MOL-a su priopćili da su netočne i napomene koje se odnose na Ininu upravljačku strukturu. 'Ispitat ćemo jesu li procedure poduzete u vezi s tvrdnjama protiv MOL-a u skladu s ustaljenim europskim pravnim procedurama. Kao najveći strani investitor u Hrvatskoj, zadržavamo pravo da, ako to bude potrebno, poduzmemo odgovarajuće međunarodne korake', navodi MOL u priopćenju te dodaje da će o detaljima javnost biti upoznata uskoro.

Što čeka nacionalnu naftnu kompaniju? 

Stručnjaci tvrde da Vlada mora reagirati odmah, iako je presuda nepravomoćna. Ovaj drugi dio ugovora vezano uz LODO i upravljanje dionicama se može pobijati jer je očito da je on sklopljen na temelju koruptivnih radnji, smatra odvjetnik Marijan Hanžeković. I bivši ministar gospodarstva Ljubo Jurčić smatra da je sada Hrvatska u dobroj poziciji da može izmijeniti taj dionički ugovor, malo više u svoju korist. Dok Mađari tvrde da je hrvatska politika protiv njih, upućeni tvrde da je mađarska politika imala svoje prste u odbijanju zahtjeva našega državnog odvjetništva da u slučaju Sanader svjedoči Zsolt Hernadi. S ulaskom u EU,  Hernadi će biti dostupan hrvatskom pravosuđu.