60 godina 'Mišolovke' na West Endu

Krimi predstava 'Mišolovka' najpoznatije britanske spisateljice kriminalističih romana Agathe Christie, najdugovječnija predstava londonskog West Enda, proslavila je 60. obljetnicu od prve izvedbe 25. studenoga 1952. u kazalištu New Ambassadors Theatre.

U tom je kazalištui kontinuirano prikazivana sve do 23. ožujka 1974., kada je preselila u susjedno kazalište St Martin's Theatre, gdje se prikazuje i danas, i to već godinama pod redateljskom palicom Davida Turnera.

U subotu 18. studenoga odigrana je 25-tisućita izvedba predstave s Hughom Bonnevilleom i Mirandom Hart u glavnim ulogama. U čast velike obljetnice, kazalište St Martin's upriličilo je posebnu gala proslavu, a otkriven je i memorijal posvećen Agathi Christie.

'Mišolovka" je najdugovječnija predstava modernoga doba, poznata po svojem neočekivanom završetku, koji publika tradicionalno mora zadržati za sebe. Poseban odnos s publikom ujedno je jedan od razloga tako velika uspjeha predstave.

Kada ju je napisala, Christie je prava na nju dala unuku Matthewu Prichardu kao rođendanski poklon. Iako temeljena na kratkoj priči, koja je temeljena na radio drami, 'Mišolovka' ne smije biti objavljena u knjizi dok god traju londonske kazališne izvedbe. Izvan West Enda smije se izvoditi tek jedna verzija toga krimića na godinu, a prema ugovoru, nije moguća ni filmska adaptacija najmanje šest mjeseci nakon prestanka igranja posljednje predstave na West Endu.

Subotnja posebna izvedba okupila je osmero glumaca, britanskih filmskih i kazališnih zvijezda, koji su dobili manje od 24 sata da se nauče snalaziti u tekstu i zapamte sve didaskalije. Predstava je igrana kao čitanje na pozornici, odnosno, glumci su bili kostimirani ali su svoj tekst čitali. Posebna izvedba bila je i humanitarnog karaktera - prikupljala su se sredstva za humanitarnu organizaciju Mousetrap Theatre Projects, usmjerenu na jačanje dostupnosti kazališta mladima iz siromašnijih slojeva te onima s posebnim potrebama.