Velika retrospektiva Salvadora Dalija u Parizu

Velika retrospektiva Salvadora Dalija bit će danas otvorena u pariškom Centru Pompidou. To je najveća izložba u posljednjih 30 godina posvećena ovom španjolskome nadrealistu, a nastoji kroz 200-tinjak njegovih djela prikazati unutarnji svijet provokativnoga umjetnika najpoznatijega po svojim snažnim i bizarnim slikama.

Velika pariška retrospektiva jednostavna naslova "Dali" najveća je izložba djela toga slikara, pisca, dizajnera i pionira izvedbenih umjetnosti od retrospektive koja mu je 1979. priređena upravo u tome centru u Parizu i koja je s gotovo 900.000 posjetitelja - ili 8.000 dnevno - do danas ostala najposjećenija izložba u povijesti Centra Pompidou. Izložbu je tada nadzirao sam Dali koji je, s tipičnom neskromnošću, od kustosa zahtijevao da izložba obvezno bude "nešto ogromno i kolosalno; neka vrsta živuće apoteoze koja će svakoga uvjeriti da je mene nemoguće kopirati".

Centar Pompidou u suradnji s muzejom Reina Sofia u Madridu, te u partnerstvu sa Zakladom Gala-Salvador Dali iz Figuerasa i Muzejom Salvador Dali iz St. Petersburga na Floridi, njome odaje počast tome kontroverznom umjetniku, jednoj od najkompleksnijih umjetničkih persona 20. stoljeća, po ekcesima poznatom geniju i slikarskom virtuozu često kritiziranom zbog njegove otvorene ljubavi prema novcu i provokativnim političkim uvjerenjima - navodno je bio veliki pobornik španjolskog autoritativnog diktatora Francisca Franca.

Među brojnim remekdjelima obuhvaćenih izložbom nalazi se i jedna od najpoznatijih slika toga umjetnika, "Postojanost pamćenja (Mekani satovi)", dovršena 1931. Slika, na posebnoj posudbi iz njujorške MoMa-e, pridružuje se izboru od dvjestotinjak ključnih djela - slika, crteža, ulja na platnu, skulptura, fotografija, filmova i instalacija, koji Dalija otkrivaju kao mudrog inovatora i duhovitog performera.

Pariška izložba otvorena je do 25. ožujka, nakon čega seli u Madrid.