Premijera "Lede" u ZKM-u

Nakon dviju premijera u Crnoj Gori Krleža se vraća kući. Točnije "Leda" - dio trilogije o Glembajevima. U petak će premijerno biti izvedena na pozornici ZKM-a, a sudeći prema prethodnim premijerama i rekacijama publike - zagrebačka kazališna jesen postaje sve zanimljivija.

Pravila zavođenja su jasna - napisao ih je Miroslav Krleža, u "Ledi" prije osam desetljeća. Ljubavna Krležina igra nova je društvena igra bogatih i nesretnih u salonu 21. stoljeća. Maske se skidaju u jednoipolsatnim međusobnim odnosima, erotskim dvobojima i igri.

Dio Krležine trilogije o Glembajevima koprodukcijski je projekt Hrvatske i Crne Gore, to jest ZKM-a s Međunarodnim festivalom Kotor Art i Kraljevskim pozorištem Zetski dom iz Cetinja. A s obzirom na tranzicijske probleme dviju zemalja, osiromašenje, nezaposlenost, naglo obogaćivanje - likovi u "Ledi" glumačkom su timu vrlo poznati.

Novo kazališno čitanje "Lede" potpisuju dvije nekonvencionalne redateljice koje uz nova promišljanja o Krležinoj rečenici nude i novo čitanje kazališta. Razgovor s Anicom Tomić i Jelenom Kovačić pogledajte u videoprilogu.