Filmski velikani u Zagrebu - video

Iako se danas čini nevjerojatnim, potkraj 70-ih i početkom 80-ih godina prošloga stoljeća u Zagreb su dolazili filmski velikani, od Orsona Wellesa do Wernera Herzoga. Povod njihovu boravku bila je filmska emisija Televizije Zagreb 3,2,1 kreni. Da se ne zaboravi, tadašnji urednik filmskog programa, današnji umirovljenik Nenad Pata, napisao je knjigu Filmski velikani u Zagrebu.

Od 1978. do 1982. u toj emisiji pojavila se plejada redatelja i glumaca, nevjerojatan niz najzanimljivijih autora, na kojima su nam zavidjele mnogo veće televizijske kuće.

Ta redakcija bila je jedna od najsavršenijih na TV-u. Kad smo dobili Chabrola, dobili smo Truffauta, kad smo dobili Truffauta, dobili smo Catherine Deneauve, kaže autor knjige.

Ovo je knjiga koja ne sadržava samo razgovore sa slavnim filmašima, nego zgodne pojedinosti vezane uz njihov boravak u Zagrebu. Ona je dragocjeno svjedočanstvo zvjezdanih trenutaka Televizije Zagreb. Sve je bilo utemeljeno na golemom entuzijazmu, pojedinačnom angažmanu i golemom znanju.

Posebno poglavlje knjige posvećeno je snimanju filma Ritam zločina Zorana Tadića, koji je nastao u sklopu emisije.

Pogledajte videozapis.