Invest forum: Razvojne mogućnosti Primorsko-goranske županije i Rijeke

U Opatiji se održava Prvi invest forum Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke pod sloganom Mi nudimo mogućnosti. Predsjednik Rrepublike Ivo Josipović kazao je otvarajući forum da kao pouzdan partner za ulaganja u Hrvatskoj trebamo biti ambiciozni i pouzdani, smanjiti birokratsku komponentu i biti spremni partneru priznati interes, odnosno to da ulaže kako bi ostvario korist.

Pozvao je sve da odbacimo barijere koje smo najčešće sami sebi bespotrebno nametali i da budemo pouzdan partner investitorima na obostrano dobro. Upozorio je kako još nismo ostvarili sve uvjete za privlačenje investitora napominjući kako je puno puta bio u prilici razgovarati s ljudima koji su bili spremni doći u Hrvatsku, ali im mi nismo dali.

Naglasio je da moramo biti ambiciozni, ali realni i znati da investitori dolaze i zato da bi imali koristi. Tu dolazimo do prepreke u našim glavama, koja je možda najveća i pokazuje nerazumijevanje poduzetništva i ekonomije, ocijenio je naglasivši da moramo biti spremni partneru priznati interes i prekinuti s praksom u kojoj kažemo da on dolazi ovdje zaraditi jer on, naravno, dolazi zaraditi.

Govoreći o pokretanju investicijskog ciklusa ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasio je da se nastavlja s poreznim rasterećenjima gospodarstva i smanjivanjem nameta, ulaganjima u poduzetničku infrastrukturu, odnosno zone, a nakon ulaska u EU izvoznici će biti rasterećeni u dijelu plaćanja carina. Najavio je da se u 2013. iz Fonda gospodarske suradnje planira investirati oko 800 milijuna kuna.

Na forumu se predstavljaju razvojne mogućnosti županije i Rijeke, katalog s više od 100 mogućih investicija, procijenjenih na ukupno 9,5 milijarda eura, a riječ je o projektima državne i lokalne važnosti u prometnom, energetskom i turističkom sektoru. Za neke od projekata u katalogu uskoro će biti raspisani međunarodni natječaji.

Forum okuplja kreatore projekata, lokalnu samoupravu, investitore i tvrtke iz područja upravljanja investicijama i infrastrukturom. Sudjeluju potencijalni ulagači iz Poljske, Njemačke, Mađarske i Rusije.