Apoksiomen savršeno uklopljen u Louvreu

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić u muzeju Louvre otvorila je tromjesečno predstavljanje skulpture Apoksiomena francuskoj i svjetskoj javnosti, a okupljenima su se obratili i glavni ravnatelj muzeja Louvre Henri Loyrette te Xavier Darcos, predsjednik Francuskog instituta.

Antički kip Apoksiomena, jedno od najmonumentalnijih djela antičke skulpture, u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj "Croatie, la voici" bit će izložen do 25. veljače 2013. u dvorani Rotonde de Mars, na odjelu za grčke, etrurske i rimske starine.

Ministrica kulture naglasila je kako danas, više nego ikada, sudbina svijeta ovisi o sposobnosti naroda da se pažljivo međusobno promotre, povedu dijalog o svojim razlikama i kulturama kako bi se čovječanstvo u svojoj beskonačnoj različitosti ujedinilo oko zajedničkih vrijednosti. Apoksiomen se tu pojavljuje kao znak, kao augursko djelo koje ujedinjuje povijesnu, kulturnu i umjetničku dimenziju kako bi nas upoznao i potaknuo na razmišljanje o toj fascinantnoj stranici naše zajedničke povijesti, navela je ministrica kulture u govoru koji je održala na francuskom jeziku.

Svečanosti su nazočili predstavnici francuskog i hrvatskog ministarstva kulture te predstavnici Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Gostovanje Apoksiomena u Parizu nije njegovo prvo putovanje - bio je izložen u više hrvatskih i svjetskih gradova, no postavljanjem u Louvreu pretpostavlja se da će ga imati priliku vidjeti više od dva milijuna ljudi. Samim postavljanjem u krilo Denon pariškog muzeja, u kojemu se nalaze nefrancuska umjetnička djela najvećih umjetnika i civilizacija, Apoksiomen je stavljen u kontekst cjelokupne povijesti europske skulpture u koju se to po mnogo čemu iznimno djelo savršeno uklapa.

Čini se kao da je mjesto čekalo samo njega, komentirali su nazočni u Louvreu na predstavljanju Apoksiomena, jedne od samo osam statua koliko ih postoji u cijelom svijetu.