Izložba posvećena Drakuli

U povodu obilježavanja stote obljetnice smrti irskog pisca Brama Stokera u Milanu se danas otvara izložba posvećena mitu rođenom kada je prije 115 godina izašao njegov roman "Drakula", jedan od najekraniziranijih romana u povijesti.

Izložba "Drakula i mit o vampiru", koja se otvara u milanskom muzeju dizajna La Triennale di Milano, obuhvaća stotinjak djela - slika, gravura, dokumenata, povijesnih artefakata, kostima i videozapisa, vodeći posjetitelje na pravo putovanje vampirskim svijetom legendarnog grofa.

Mitu o besmrtnom vampiru - princu noći, čiji su daleki početci u srednjovjekovnom folkloru,prosvjetiteljstvo i romantizam donijeli su izvanrednu preobrazbu koja u modernome dobu kulminira "vampiromanijom" koja nastavlja intrigirati i mlade i stare. Ispričati priču o tome fenomenu, od njegove povijesne dimenzije preko književne transfiguracije do filma, središnji je cilj izložbe, tematski podijeljene na tri izložbene cjeline.

Prvi dio izložbe, "Stvarnost i mit" kustosice bečkog muzeja Kunsthistorisches Margot Rauch, donosi niz povijesnih dokumenata posuđenih iz tog muzeja te umjetničkih djela među kojima je i prvi portret stvarnog grofa Vlada III. Tepeša, povijesne ličnosti iz 15. stoljeća poznate po izvanrednoj okrutnosti koja je poslužila kao inspiracija za lik Drakule.

Druga cjelina, nazvana "Bram Stoker: Drakula", fokusirana je na književnu dimenziju te priče, nudeći specifične uvide u Stokerovo djelo iz 1897. Treći dio izložbe, "Umrijeti od svjetla, film i vampiri" kustosa kritičara Giannija Canove, kroz originalne postere i filmske projekcije donosi prikaz povijesti vampira na velikom platnu. Posebna je pozornost pridana filmu "Drakula" Francisa Forda Coppole iz 1992., a u izložbu su uključeni ilustrirani scenariji i originalni kostimi koje je Gary Oldman nosio u tom filmu.

Među izloženim djelima, kao primjer "kršćanskih teorija o vampirima" 18. stoljeća, nalazi se niz djela Francisca de Goye, a izložbu upotpunjuju i dvije zanimljive "varijacije na temu". "Ženski vampir", književno utjelovljen u gotičkom romanu "Carmilla", donosi veličanstvene filmske kostime koji nude izvanredan uvid u lik fatalne žene koja uništava svojom zavodničkom moću. Tu je i sekcija "Vampirski dizajn", koja donosi prikaze kuća koje obilaze Drakula i njegovi sljedbenici.

Put kroz svijet vampira zaokružen je sekcijom posvećenom talijanskom crtaču stripa Guidu Crepaxu, koja donosi 18 neobjavljenihcrteža koji prikazuju susret Drakule i Valentine, najpoznatije Crepaxove kreacije.

Izložba je otvorena do 24. ožujka 2013. U sklopu izložbe organizirana je i promidžbena kampanja o aktivnosti talijanskog saveza donatora krvi Avis usmjerena na podizanje javne svijesti o važnosti darivanja i pomaganja.