Umro Larry Hagman, zloglasni "J. R. Ewing"

Glumac Larry Hagman, koji je utjelovio jednog od najvećih američkih televizijskih zlikovaca, nemoralnog naftaša J.R. Ewinga u sapunici "Dallasu", umro je jučer u 81. godini.

Hagman je umro u bolnici u Dallasu od raka grla. Glumac je već bolovao od raka jetra i ciroze, posljedica dugogodišnje borbe s alkoholizmom.

Hagman je televizijsku karijeru počeo 1965. godine, a u superzvijezdu ga je pretvorila sapunica "Dallas" koja se počela prikazivati na CBS-u 1978. godine.

"Dallas", sapunica o bogatoj teksaškoj obitelji, prepletena obiteljskim zavadama, prijevarama, preljubništvom i nasiljem, prikazivala se do 1991. godine. U središtu priče bio je prijezira vrijedni J.R Ewing, u prepoznatljivom kaubojskom šeširu i čizmama, kojeg je maestralno portetirao Hagman. 

Stvarno se ne mogu sjetiti ni pola ljudi kojima sam zabio nož u leđa, odveo ih u samoubojstvo ili žena s kojima sam spavao, kazao je Hagman o toj ulozi.

Popularnost "Dallasa" pretvorila je Hagmana u jednog od najplaćenijih televizijskih glumaca i donijela mu bogatstvo na kakvom bi mu pozavidio i Ewing.

Zdravlje mu je uništila dugogodišnja ovisnost o alkoholu, koji je počeo piti još kao tinejdžer i nije prestao dok mu nije dijagnosticirana ciroza jetre. Koje destljeće prije ga je Jack Nicholson navukao na marihuanu jer je smatrao da previše pije. No to ga nije spasilo od teške bolesti koja je na koncu rezultirala transplantacijom jetra 1995. godine.

Zadnjih godina Hagman je postao veliki zagovornik transplantacije organa i borbe protiv pušenja. No u jednom razgovoru za Times kazao je kako želi da mu se pepeo nakon smrti prospe iznad plantaže marihuane.