Gostovanja ZKM-a u Parizu i New Yorku

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) potkraj studenoga kreće na jednomjesečnu svjetsku turneju u Francusku i SAD sa svojim teatarskim uspješnicama "Car neuspjeha", "Pismo Heineru Mülleru" i "S druge strane". To je dosad najveće ZKM-ovo gostovanje tijekom kojega će imati čak 14 izvedaba u trima prestižnim svjetskim kazalištima pariškom Théâtreu de Gennevilliers i La Colline Théâtre National te newyorškoj La MaMi e.t.c.

Tijekom turneje nastupit će u programu Festivala d'Automne u Parizu, što do sada nije uspjelo ni jednom drugom hrvatskom kazalištu, te potvrđuje da je ZKM prepoznat kao najznačajniji teatar u ovom dijelu Europe, istaknula je ravnateljica ZKM-a Dubravka Vrgoč.

Predstava "Car neuspjeha" belgijskog autora i redatelja Jana Fabrea, u kojoj glumi Frano Mašković, nastala u koprodukciji s kazalištem Troubleyn iz Antwerpena, gostuje 27. i 28. studenoga u Théâtreu de Gennevilliers u sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj. Pod okriljem istog festivala, ali i Festivala d'Automne, od 13. do 20. prosinca ZKM će u pariškom La Colline Théâtre National nastupiti s nagrađivanom predstavom "S druge strane".

U New Yorku ZKM će ponovno nastupiti u kultnom kazalištu La MaMa i to sa scenskim projektom "Pismo Heineru Mülleru" Gorana Ferčeca u redateljskom viđenju Bojana Đorđeva. Predstava je na programu od 6. do 9. prosinca u sklopu foruma Mladih europskih redatelja.

Na turneju odlaze autorski projekti koji govore o našoj stvarnosti i položaju Hrvatske u Europi. Time će uspješno biti zaokružena brojna ovogodišnja gostovanja i to na 12 odredišta gdje je ZKM izveo tridesetak predstava i dobio brojne nagrade i priznanja te se definitivno upisao na zemljovid traženih i relevantnih svjetskih kazališta, rekla je Vrgoč istaknuvši kako ZKM postaje sve prisutniji u Europi i otvara neko novo poglavlje europskog teatra, kojemu hrvatsko kazalište ima što pokazati.