Registar branitelja u Saboru - HDZ najavio tužbe

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojima se omogućuje objava Registra branitelja. Zastupnicima je izmjene predstavio ministar branitelja Predrag Matić, koji je kazao da je zakon donesen u konzultacijama s braniteljima te da se njime neće smanjivati nijedno pravo branitelja, a ratni put objavit će se samo uz njihov pojedinačni pristanak.

HDZ-ovac Josip Đakić najavio je da će HDZ ustavnim tužbama pokušati 'srušiti' objavu Registra, a ne prođe li to, najavio je podnošenje osobnih tužbi protiv svih koji su inicirali objavu Registra. Niste se držali Zakona o zaštiti osobnih podataka i sigurni smo da ćemo, ako Ustavni sud ne ocijeni da će vam ovo pasti, podnositi osobne tužbe protiv vas koji ste inicirali ovakav zakon, poručio je Đakić Matiću. Devet mjeseci sam bio u logorima, nije mi bilo lako, ali siguran sam da će mi u Remetincu biti lakše i ako budem imao novca, hranit ću se u Baltazaru, poručio je Matić Đakiću.

Marasović: Objavite koji partizani još primaju penzije

HDZ-ovac Davor Ivo Stier pozivao je Vladu da objavi samo podatke o lažnim braniteljima. HDZ-ovac Tomislav Ivić kazao je kako nijedna država na svijetu nije objavila popis pripadnika svojih ratnih postrojbi. Na to mu je Matić uzvratio kako je to učinila Kanada te ga upitao - treba li pogledati i koja je zemlja osudila svog bivšeg premijera.

Dinko Burić (HDSSB) je za objavu Registra branitelja. Naša djeca ne uče o stvarnoj povijesti, udžbenike ne pišu pobjednici, nego poraženi. Meni će biti čast da mi ime bude objavljeno, kazao je. Ocijenio je da je objava Registra sporna samo onima kojima je upisano vrijeme koje nisu proveli u ratu. Dražen Đurović rekao je kako se Klub HDSSB-a ne protivi objavi popisa hrvatskih branitelja jer ne vjeruje da je u obrani Hrvatske sudjelovalo pola milijuna branitelja, ali i istaknuo kako uz taj popis treba objaviti i onaj s imenima hrvatskih državljana koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.