Hrvatska suvremena skulptura iz zbirke B. Ružića

U splitskoj Galeriji Meštrović je otvorena izložba "Hrvatska suvremena skulptura iz zbirke Branka Ružića" na kojoj je predstavljeno 56 skulptura iz zbirke koju je Ružić poklonio rodnom Slavonskom Brodu, a koja je smještena u Ružićevoj galeriji u sklopu Galerije umjetnina u tom gradu.

Ivan Meštrović je monumentalan, veličanstven i najveći hrvatski kipar, ali i Branko Ružić svojim radovima oblikuje ljudsko tijelo na originalan način i daje doprinos hrvatskoj umjetnosti, a odgojio je i mnoge naraštaje hrvatskih kipara i umjetnika, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Zoran Ivanović otvarajući izložbu.

Ravnatelj Galerije umjetnina u Slavonskom Brodu Branimir Pešut naglasio je kako je Branko Ružić, poklonivši rodnom Slavonskom Brodu zbirku od 400 skulptura, slika i umjetničkih djela brojnih hrvatskih umjetnika, postupio slično Meštroviću koji je svoje ateliere poklonio galerijama u Splitu i Zagrebu.

Zbirka koju je Ružić poklonio Slavonskom Brodu, a koja je sada smještena u tvrđavi u tom gradu, promijenila je kulturni krajolik sjeverne Hrvatske. Slavonski Brod je njome dobio muzej suvremene hrvatske umjetnosti prije Zagreba. Tvrđava u Slavonskom Brodu je 'Dioklecijanova palača' našeg sjevera, dodao je je Pešut.

Kustos izložbe i ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića, Andro Krstulović Opara istaknuo je kako je ova splitska izložba poslastica suvremenog hrvatskog kiparstva.

Kipar i akademik Kuzma Kovačić istaknuo je kako je kiparstvo zavolio zahvaljujući Branku Ružiću, čiji je bio student. Unutar cjelokupne povijesti hrvatskoga kiparstva, jedna od najvrednijih dionica je ona koju je u drugoj polovici 20. stoljeća promicao Branko Ružić, kazao je Kovačić.

Na splitskoj su izložbi predstavljene skulpture 51 suvremenog hrvatskog kipara, a među njima Dušana Džamonje, Kuzme Kovačića, Ivana Kožarića, Kažimira Hraste, Vaska Lipovca, Vojina Bakića, Marije Ujević, Zlatka Boureka, Vjenceslava Richtera, Josipa Poljana te 5 Ružićevih skulptura.

Izložba će biti otvorena do 17. veljače 2013. godine.